Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigorodnak a babaváró kölcsön feltételei azok számára, akik szakiskolában vagy szakgimnáziumban végeztek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Babaváró kölcsön a gyerekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt hitelt, amit kamatmentesen lehet visszafizetni – amennyiben 5 éven belül valóban születik legalább egy gyerekük.

Ha ez idő alatt 2 gyereke is lesz a párnak, elengedik a tartozás 30%-át, ha három vagy annál több gyerek is születik, akkor pedig a fennálló tartozásnak akár az egészét is átvállalja az állam.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány egyfajta demográfiai csodafegyverként tekint a babaváró kölcsönre, és bár a növekvő igény azt mutatja, valóban megmozgatta az embereket, az MNB 2019 decemberi jelentéséből kiderült, hogy a kölcsönt felvevők többsége a legfelső jövedelmi ötödből kerül ki.

Tehát főleg olyanokhoz jut az adófizetők pénzéből a három gyerek esetén akár vissza nem térítendő támogatás zöme, akik nem éppen a leginkább rászorulók.

„A hitel mögötti két adós átlagos egy főre jutó jövedelme az ügyletek 57 százaléka esetében meghaladja a nettó 200 ezer forintot, továbbá az ügyletek 55 százaléka az egy főre jutó jövedelem alapján a legmagasabb jövedelmi kvintilisből került ki” – fogalmazott a jelentés.

Most pedig úgy tűnik, 2020-tól ez még inkább jellemzőbb lesz. Eddig ugyanis az egyetlen feltétele a hiteligénylésnek az volt, hogy legalább 3 éves TB jogviszonyra vonatkozó igazolást kell benyújtani, a Napi.hu viszont azt írja, az elfogadható jogviszonyok felsorolásából idén kikerült a szakközépiskolában, a szakiskolában és a szakgimnáziumban meglévő tanulmányi szerződés jogán járó TB jogviszony – tehát az ott töltött évek már nem számítanak a hitelkérelemnél.

Ez azt jelenti, hogy a frissen itt végzett, 1-2 éve munkába állt párok nem kaphatnak támogatott hitelt.[1]

Már csak azért is aggasztó ez a módosítás, mert épp a KSH 2019 júliusi jelentéséből derült ki, hogy 2011 és 2016 között 1,23-ról 1,49-re nőtt Magyarországon a nők „termékenységi rátája”, a növekedés pedig főleg azon 15-19 éves nők körében volt számottevő, akiknek alacsonyabb iskolai végzettségük van. Az ő körükben a vállalt gyermekek számával együtt nagyon nagy mértékben megnőtt a korai iskolaelhagyás, és nagy arányban munkanélküliek is.

Tehát ez a módosítás is csak megerősíti azt, amit már megírtunk a CSOK-kal, a falusi CSOK-kal és a Fidesz egész családvédelmi akciótervével kapcsolatban is: hogy a kormány az intézkedéseivel csakis a középosztálynak kedvez, miközben nem veszi figyelembe azt, hogy éppen abban a társadalmi csoportban születik a legtöbb gyermek, akiktől megvonja a támogatási lehetőségeket.

A KSH 2018/2019-es tanévről szóló összesítése szerint egyébként az összes, középiskolában tanuló diáknak kevesebb mint a fele járt gimnáziumba (215 645 fő), míg szakgimnáziumba, szakközépiskolába és szakiskolába összesen 285 482-en.

Ahogy azt a Napi.hu kiemelte, a Bankmonitor hitelszakértői hangsúlyozzák, a 3 éves TB jogviszony eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult, ugyanis az a fiatal pár, amelyiknek egyik tagja 2017 decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig még megfelelt a babaváró TB jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak kétéves TB jogviszonya – emiatt idén már nem lesz jogosult a támogatásra.

Mi felel meg a TB jogviszonynak jelenleg?

Munkaviszony*
Álláskeresési támogatás
Egyéni vállalkozó*
Társas vállalkozó*
Megbízási szerződés*
Egyházi szolgálati jogviszony*
Mezőgazdasági őstermelő*
Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy
(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két TB jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be. Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el. (Forrás: Napi.hu)

[1] – Javítás (16:42) – A cikkünk eredeti verziójában a gimnáziumi évek úgy szerepeltek, mintha a babaváró hitel felvételéhez szüksége TB-jogviszonyba beszámíthatók lennének. Ezzel szemben a gimnáziumi tanulói státusz eddig és ezután sem vehető figyelembe a hitel igénylésénél.