Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A leggazdagabbak veszik fel babaváró hitelek több mint felét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csak októberben 73 milliárd forintnyi szerződést kötött a lakosság a kormány által demográfiai csodafegyverként a pénzpiacra kilőtt babaváró hitelből, ez azonban javarészt a legvagyonosabb réteg elköteleződésének köszönhető – többek között ez derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentéséből, amely október 31-ével bezárólag tartalmazza az MNB legfontosabb hitel- és betéti adatait.

A babaváró hitel, amelyet idén júliustól lehetett felvenni, számos alkalommal feltűnik a jelentésben mint a lakossági hitelezés egyik legnagyobb ösztönző intézménye.

Fennállásának első 4 hónapjában a kamatmentes babaváró hitel 352 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott – mutatják az MNB friss adatai, amelyeket még szerdán tettek közzé. Ez egyben azt is jelenti, így már összességében több babaváró hitelt, mint lakáshitelt vett fel a lakosság ugyanezen időszak alatt, hozzátéve, hogy októberben már lanyhult a kereslet a babaváró termék iránt a kezdeti nagy roham után.

A portfolio.hu elemzése azt is megjegyzi, hogy a magyar lakosság teljes banki hiteltartozása most már  79%-a az eddigi, 2010. októberi  eladósodási csúcsnak.

Az MNB jelentése azonban egyúttal azt is megjegyzi – ahogyan arra a Vakmajom Facebook-oldal is rámutatott -, hogy az adósok többsége a legfelső jövedelmi ötödből kerül ki,

tehát főleg olyanokhoz jut az adófizetők pénzéből a három gyerek esetén akár vissza nem térítendő támogatás zöme, akik nem éppen a leginkább rászorulók:

„A hitel mögötti két adós átlagos egy főre jutó jövedelme az ügyletek 57 százaléka esetében meghaladja a nettó 200 ezer forintot, továbbá az ügyletek 55 százaléka az egy főre jutó jövedelem alapján a legmagasabb jövedelmi kvintilisből került ki.”

– fogalmaz a jelentés.

Az is árulkodó adat, hogy a babaváró hitelek mintegy 47 százaléka esetében az adósok egyikének sem volt 2019 harmadik negyedév végén egyéb jelentősebb (lakáscélú hitel, vagy személyi hitel) tartozása, azaz olyan veszik fel, akik nincsenek rászorulva egyéb pénzügyi „mentőcsomagokra”.

Mindez logikusan azt is jelenti, hogy a felvett hitelek túlnyomó többsége egy szűk körben összpontosul, vagyis aligha éri el azt a demográfiai célt, amelyet kormány megfogalmazott.

A babváró adóssághalmaz a várakozások szerint még egy darabig nőni fog az előrejelzések szerint: az összes háztartási hitelezési folyamatot illetően 2019-ben 400–450 milliárd forint értékű hitelállomány épülhet fel, a program végéig, 2022-ig pedig mintegy 1200–1400 milliárd forintos volumen várható.

A babaváró támogatás szabadon felhasználható, a pénzt nemcsak otthonteremtésre, hanem lakásfelújításra, használt autó vásárlására, korábbi hitel törlesztésére is lehet fordítani.

Akik felvették a hitelt, és öt éven belül gyermeket vállalnak, kamatmentesen törleszthetik azt. A kedvezményes törlesztés már a terhesség harmadik hónapjától jár, a hitel fizetését ekkor három évre automatikusan felfüggeszti a bank.

  • Két gyermek esetében további kedvezmény jár: az állam elengedi a fennmaradó tartozás 30 százalékát,
  • három gyermeknél a teljes tartozást.

(Vakmajom, Portfolio.hu)

Címlapkép: MTI/Soós Lajos