Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meglepetés: a Hír TV szerint a nézőik 97 százaléka Orbánnal ért egyet Gyöngyöspata ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Háromszázaléknyi teret adott az ellenvéleményeknek a kormánypárti Hír TV azon a televíziós SMS-szavazáson, amelyen a gyöngyöspatai kártérítés kérdésében a nézők Orbán Viktor igazára voksolhattak a „Soros-szervezetek” ellenében.

Nem túl nagy meglepetésre a miniszterelnök által az év eleji kormányinfón kifejtett álláspont kerekedett felül a versenyben, aki szerint aki szerint „igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni” a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak, akiknek a részére jogerősen kárpótlást ítélt meg a bíróság.

A Hír TV ünnepélyes közlése szerint a pénteken meghirdetett szavazás vasárnap este 19:30-kor zárult le, a végeredmény szerint a szavazók 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet és csupán 3 százalék az, aki „a Soros-szervezetek mellé állt a kérdésben”.

Mint azt szombaton megírtuk, a választék és a szavazási metódus faék egyszerűségű volt: O vagy S betűt lehetett küldeni SMS-ben attól függően, hogy a miniszterelnök vagy a konkrétabban nem definiált, rejtélyes „Soros-szervezetek” állításával tud azonosulni a néző. (A gyöngyöspatai per kapcsán a szegregált gyerekek képviseletében eljáró Esély a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért szervezet kapta meg kormányoldalról a „Soros-szervezet” bélyeget, Horváth László fideszes országgyűlési képviselő emiatt a „Soros-szervezetek” pénzszerző akciójának titulálta kártérítési pert.) Éppen csak olyan opció nem volt a szavazáson, amely a hátrányos helyzetű romák nézőpontjából közelített volna a kérdéshez.

A hétfő reggeli sajtószemlében egyúttal az is látszik, hogy a kormánypárti média egyfajta erődemonstrációként és a népakarat manifesztálódásaként sulykolja az irányított szavazás nem éppen reprezentatív végeredményét:

kiemelt helyen szerepel a 888-on, az Origón, a Magyar Nemezet cikke pedig azt is hangsúlyozza, hogy már a kormányközeli Szazadvég Alapítvány is megmérte, hogy a magyarok Orbánnak adnak igazat. A végső, 97:3-as szavazatmegoszlás egyébként még viszonylag hízelgő is ahhoz képest, hogy szonbaton napközben még csak fél százalék jutott a „Soros-szervezeteknek”.

Mint ismert, a gyöngyöspatai fiatalok ügyében egymás után két bíróság is kimondta, hogy károkat okozott a fejlődésük szempontjából az, hogy jogellenesen elkülönítve, rosszabb minőségű oktatásban részesülve kellett iskolába járniuk. Az egész életre kiható károk miatt 60 fiatal részére összesen mintegy 100 millió forintnyi kárpótlást írt elő két hazai bíróság a hazai jogrend értelmében.

Január elején a Gyöngyöspatát is magába foglaló választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László nevezte igazságtalannak a független bírósági döntést, mondván, csődbe megy az önkormányzat, ha kifizeti a megítélt összeget. Nem sokkal később Orbán Viktor miniszterelnök év eleji sajtótájékzatóján erősített rá Horváthra, amikor azt mondta: „ egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

A kormánypártok legutóbb azzal álltak elő: a bírósági ítéletet figyelmen kívül hagyva „természetben” kéne kártérítést fizetnie Gyöngyöspata önkrományzatának és az illetékes tankerületnek. Gyöngyöspata Roma Önkormányzata azonban pénteken világossá tette, hogy a jogerős ítélethez híven a sérelemdíj kifezetésében bíznak, ennek határideje azonban ugyancsak pénteken elvileg lejárt.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt