Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel 200 klímaaktivistát vettek őrizetbe Brüsszelben

Ez a cikk több mint 4 éves.

185 klímaaktivistát vett őrizetbe a belga rendőrség Brüsszelben szombat este, miután az Extinction Rebellion nevű szervezet megzavart egy autó-showt. A demonstrálók arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy az autóiparnak jelentős szerepe van a széndioxid-kibocsátás növekedésében, ami egyik oka a klímaváltozásnak.

Az Európai Bizottság épp a napokban fogadta el az európai kibocsátás-semlegességet célzó „Zöld Megállapodás” nevű intézkedéscsomagjának finanszírozására vonatkozó terveket.

Az intézkedések célja végső soron az, hogy a kontinens 2050-ig elérje az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagy mértékű csökkentését, az innovációt fejlessze, illetve új módokat találjon a természeti környezet megóvására.

A projekt leírása szerint

„Az európai zöld megállapodás az EU új növekedési stratégiája lehet, melynek sikeres megvalósításához nélkülözhetetlenek a környezetbarát technológiákba és a fenntartható megoldásokba irányuló, valamint az új vállalkozások létrejöttét segítő beruházások. Szintén elengedhetetlen, hogy az érdekeltek összessége és a nyilvánosság is elkötelezze magát és kivegye a részét az erőfeszítésekből.”

Ezt a részvételiséget értelmezhette az Extinction Rebellion aktivistahálózat a gyakorlatban, amikor a 10 napos, és a szervezők szerint 500 ezer embert váró gépjármű-bemutatót igyekeztek megzavarni , többek között egy behalás (die-in) -típusú akcióval.

Budapest, 2019. szeptember 20.
Résztvevõk a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország „Klímahétnyitó behalás” elnevezésû demonstrációján Budapesten, a Széll Kálmán téren 2019. szeptember 20-án.
MTI/Balogh Zoltán

A demonstrálók arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy az autóipar „hazugságokkal” próbál „még több terméket eladni” és ezzel végső soron a klímakatasztrófát sietteti. Többen az aktivisták közül „A Shell gyilkol” feliratú táblákat tartottak, illetve az olajvállalat logójából alakított koponyaszerű maszkot viseltek.

A belga rendőrség a show biztonsági szolgálatával együtt fellépve számolta fel a demonstrációt, és elő is állítottak közel kétszáz klímaaktivistát.

Az autóipar eddig legnagyobb környezetvédelmi botránya 2015-ben robbant ki, amikor több nemzetközi autógyártóról derült ki, hogy manipulálták a környezetszennyezési mutatókat az autókban, végső soron az Audiról, a Volkswagenről, a Porsché-ról és az Opelről derült ki, hogy mintegy 630 ezer gépjárművet kellett visszahívniuk.

(Reuters)