Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legújabb felmérés szerint Sanders és Biden fej-fej mellett vezeti a demokrata előválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fokozatosan emelkedik Bernie Sanders szenátor népszerűsége, így már ugyanakkora a támogatottsága a regisztrált szavazók között, mint a 2009 és 2017 között alelnök Joe Bidennek – számol be a Reuters.

Múlt héthez képest két százalékkal nőtt azok aránya, akik elsősorban Sanderst támogatják a 11 másik demokrata elnökjelölt-aspiránssal szemben, így már összesen a regisztrált demokraták és függetlenek húsz százalékát teszik ki. December közepe óta Sanders és Bloomberg tudta növelni támogatottságát, Biden, Warren és Buttigieg tábora stagnált. A Reuters/Ipsos január 15-16-ai felmérése szerint jelenleg a következő az állás:

  • 20% Bernie Sanders szenátort,
  • 19% Joe Bident, az Obama-elnökség alelnökét,
  • 12% Elizabeth Warren szenátort,
  • 9% Michael Bloomberg korábbi New York-i polgármestert,
  • 6% Pete Buttigieg korábbi South Bend-i polgármestert támogatja.

A szavazók jelentős része azonban még bizonytalan és nem köteleződött el egyik bevallása demokrata induló felé sem, illetve

a már preferenciával rendelkezők kétharmada is nyitott arra, hogy megváltoztassa véleményét.

Bernie Sanders a 2016-os demokrata előválasztáskor kezdte el építeni táborát, és azóta a mostani előválasztás legkedveltebbjei közé tartozik, hogy bejelentette indulását. Ez azt jelenti, hogy támogatottságát a Warrennel való összetűzése sem rengette meg, aminek során többek között Warren azzal vádolta Sanderst, hogy Sanders még 2018 végén azt mondta neki, hogy egy nő nem lehet az Egyesült Államok elnöke.

Sanders ezt cáfolta, valamint hangsúlyozta, hogy a 2016-os elnökválasztás előtt személyesen buzdította a massachusettsi szenátort az indulásra, és ő maga csak azután szállt be a versenybe, miután Warren ezt visszautasította. Emellett rámutatott, hogy már a 80-as évekből vannak videófelvételek, melyekben a női elnökség fontosságáról beszél.

Elemzők szerint az ügy mindkettejük számára nagy veszélyt hordoz és károkat okozhat, valamint potenciálisan újrarajzolhatja a demokrata jelöltek támogatottságát.

Sokat mérgesedett a helyzet, mióta a CNN közzétett egy hangfelvételt arról, hogy a két szenátor elnökjelölti vitájuk után hazugnak nevezte egymást. Warren és Sanders programja nagyban hasonló, így sok múlhat számukra azon, hogy melyikük határozza meg a közbeszédet az ügyben, valamint hogy dönt a közvélemény: Sanders vagy Warren hazudik?

Nem ez lenne az első alkalom, hogy két jelölt konfliktusa inkább mindkettejüktől elijeszti az embereket: ugyanez volt például 2004-ben Iowában, akkor a demokrata versengésnek a korábbi vermonti kormányzó Howard Dean és korábbi missouri képviselő Richard A. Gephardt lett a vesztese. Mindketten sokáig az előválasztási kampány élén voltak, de az egymás elleni negatív kampányuk lecsökkentette támogatottságukat, miközben a korábban mögöttük 3-4. helyen lévő indulók kampánya újjáéledt, és a negatív kampányok nyomán kevesebb mint három hét alatt 20-20 százalékkal erősítettek.

Érthető tehát, hogy mind Warren, mind Sanders most már a lehető legrövidebbre akarja zárni az ügyet, mielőtt az túlságosan központi kérdéssé válik. Ráadásul a konfliktus azért is lehet különösen fontos, mivel éppen a nők az egyik legnagyobb, ezáltal legfontosabb bizonytalan szavazói csoport, mutat rá a Reuters. Ezt arra alapozzák, hogy a felméréseik szerint a nők kétszer nagyobb arányban nyilatkozták, hogy még bizonytalanok azt illetően, hogy kit fognak támogatni, valamint a valamely jelölt felé preferenciával rendelkező nők kétharmada is nyitott arra, hogy változtasson véleményén. Jelenleg 15%-uk támogatja Sanderst és 11% Warrent.

via Reuters, The Washington Post, CNN
Címlapkép: Wikimedia Commons / US Senate