Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímatagadó videók alatt hirdetnek a legnagyobb világmárkák a Youtube-on

Ez a cikk több mint 4 éves.

A világ legnagyobb cégei támogatják közvetve a klímaváltozás körüli félretájékoztatást terjesztését azzal, hogy klímatagadó és dezinformáló Youtube-videók előtt, illetve alatt jelennek meg reklámszpotjaik – derül ki az Avaaz aktivistacsoport tanulmányából a Guardian cikke szerint.

A kutatás szerint több mint száz világmárka reklámoz ilyen félrevezető videókhoz kapcsolt hirdetésekkel. Az aktivisták szerint ezek a videók tényszerűen hamis információkkal látják el a felhasználókat egy olyan témában, amely napjaink legsúlyosabb, világméretű krízisének középpontjában áll, szerintük pedig egy olyan techcégnek, mint a Youtube, nem kéne hozzájárulnia ehhez.

A kutatáshoz az Avaaz tagjai olyan, a Youtube algoritmusa által előre sorolt videókat vizsgáltak, amelyek a „klímaváltozás”, „klímamanipuláció” vagy a „globális felmelegedés” keresőszavakra jöttek elő.

A Youtube korábban sikeresen lépett fel a konspirációs teóriákat terjesztő, vagy éppen az oltásellenességet promotáló videókkal szemben, de nem tesz elég határozott intézkedéseket, ezért az aktivistacsoport a következő lépéseket javasolja a videomegosztónak:

  • a klímaváltozásról tévinformációkat terjesztő videókat sorolja a „határeset” kategóriába. Ez egy már létező gyakorlat a Youtube-nál: olyan videók kapnak ilyen besorolást, amelyek jogi értelemben nem elég „károsak” a végleges törtléshez, viszont terjesztéskor hátrasorolja őket az oldal algoritmusa, azaz a lehető legkevesebbszer jelennek meg a találati listákon és az ajánlott videók között.
  • Demonetizálja a félrevezető tartalmakat, vagyis ne lehessen alattuk pénzért hirdetni
  • Független harmadik fél ellenőrizze az ilyen videók valóságtartalmát
  • Tegye nyilvánossá a videomegosztó a hamis információkkal terhelt tartalmak nézettségi adatait

Az Avaaz szerint az érintett cégek – melyek között olyan neveket találunk, mint például a Samsung, L1oreal vagy a Decathlon nem tudtak arról, hogy milyen tartalmakkal kötik össze reklámjaikat. A Youtube szerint ugyanakkor igenis biztosítják a hirdetők számára azt a lehetőséget, hogy reklámjaik ne jelenhessenek meg olyan tartalmak mellett, amelyek szerintük nem összeegyeztethetők az adott márkával. Emellett a Youtube azzal is védekezik, hogy igyekeznek a hiteles, ellenőrzött hírforrásokat előresorolni az algoritmus segítségével, míg a félrevezető tartalmakat „lekeverni”, amennyire csak lehet.

Nem ez a hír az első, amely a techcégek, és a klímatagadás kínos kapcsolatát firtatja: októberben derült ki, hogy tekintélyes összegű” anyagi támogatást nyújtott a Google több mint egy tucat olyan jobboldali amerikai szervezetnek, amely tagadja a klímaváltozást és aktívan küzd a klímaváltozást fékezni akaró kezdeményezések ellen.

(TheGuardian)

Címlapkép: Pixabay.com