Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: Sunyi módon ürítik ki a fóti gyermekotthont

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb felvonásához érkezett az immár lassan egy éve tartó ködösítés, amivel a kormány igyekszik eltusolni a fóti gyermekotthon kiürítését.

Mint emlékezetes: a fóti gyermekotthont tavaly február óta akarja bezáratni a kormányzat. Akkor derült égből érkezett a hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszüntetné a Gyermekközpontot, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő márciusban adatigényléssel próbált konkrétumokat megtudni a tervről, elsősorban arról, hogy mi lesz az ott élő gyerekek sorsa. Csakhogy az Emmi az adatok kiadását elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy

a Gyermekközponttal kapcsolatos dokumentumokat tíz évre titkosították.

Így azonban sem azt nem lehetett tudni, hogy mi szükség volt ilyen hirtelen a gyerekközpont bezárására, sem azt, hogy pontosan mikor, és hova helyeznék át az ott élő gyerekeket.

Fülöp Attila szociális államtitkár egyébként azzal indokolta az eljárást, hogy a minisztérium célja a „nagy létszámú tömegintézmények” felszámolása, és az olyan leromlott állapotú otthonok kitagolása, amelyek a település központoktól messze helyezkednek el. (Tegyük hozzá, a kitagolás valóban zajlik, időnként olyan botrányos körülmények közt, mint például Szilvásváradon.)

Csakhogy a fóti gyerekközpontra egyik állítás sem igaz: nem tömegintézmény, nem zsúfolt, és nem esik messze a településközponttól (konkrétan Fót közepén található, nagy zöldterületen, és több kis létszámú, korszerű lakóotthonról van szó).

A fóti Károlyi István Gyermekközpont speciális otthonáról korábban itt írtunk bővebben.

Az ügyészségi vizsgálat később alátámasztotta ezeket az állításokat. A „túlzsúfolt tömegintézmény” képe helyett a jelentés szerint a vizsgálódók maximum 8 fős csoportokat találtak, amelyekben a bentlakó gyerekeket ellátják, és összesen is a vizsgálat idején 23 fő kiskorúról gondoskodott az intézmény.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő most újabb adatokkal támasztotta alá ezt a helyzetet. Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár sok speciális szükségletű gyermek vár arra, hogy központi speciális gyermekotthonban kapjon elhelyezést és állapotának megfelelő ellátást, maradnak várólistán és nem mehetnek Fótra. Vajon miért? – tette fel a kérdést Szél Bernadett, majd így folytatta:

„Mert a kormány és a fenntartó nem engedi, hogy Fótra kerüljenek a gyerekek, mert sunyi módon ürítik ki az intézményt!”

A független országgyűlési képviselő arra is rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben olyan intézményekbe is küldenek Fótról gyerekeket, ahol alapból is van várólista. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A rendszer úgy működne, hogy ha üresedés van egy intézményben, a várólistáról jöhet egy új gyermek. Jelenleg a fóti férőhelyek ötödén vannak gyermekek és lassan egy éve nem jönnek új gyerekek — miközben a többi intézményben várólisták vannak: a most megszerzett adatok szerint a másik két fiú központi speciben jelenleg is 9 fős a várólista! Augusztusban, szeptemberben és októberben ráadásul úgy helyeztek át Fótról négy gyermeket Zalaegerszegre és Kalocsára, hogy Fóton a férőhelyek egyharmada üres volt, a másik két helyen viszont súlyos várólisták voltak.”

Szél Bernadett rámutatott arra is, hogy mostanra csak 6 gyerek maradt a 32 férőhelyes fóti speciben, állítása szerint folyamatosan viszik el őket, miközben újak nem érkeznek a helyükre, hiába várnak sokan arra, hogy központi speciális ellátást kapjanak.

„Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a fóti gyermekotthon tudatos kiürítése zajlik”- írta a képviselő.

Szél Bernadett szerint a kormány „merényletet követ el” a gyerekek ellen, amikor érdekeiket szem előtt tartó szakmai terv nélkül kezdett bele a fóti gyermekotthon kiürítésébe.

A teljes poszt itt olvasható: