Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kezdeményezi az MSZP a Fideszhez átülő törökbálinti képviselő kizárását

Az őszi önkormányzati választás után meglehetősen speciális helyzet állt elő Törökbálinton, ahol a 444 beszámolója szerint Szentmiklósi-Tóth Tamás, az MSZP helyi elnöke és egyben szocialista képviselő fizikailag is átült a politikai ellenfeleihez, és rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival.

Ezzel pedig a képviselő-testület felállása is jelentősen változott: 7-5-ről 6-6-ra módosult, vagyis a minimális ellenzéki többség helyett totális patthelyzet alakult ki.

Ahogy arra a 444 is emlékeztet: volt előzménye a szocialisták és a Fidesz összeborulásának, még tavaly augusztusban bukott le a helyi ellenzék egyik tagja, miután titkos kampányanyagukat Googe Drive-on osztotta meg a fideszes kampány irányítójával. A szivárogtató Kun Anna később ki is szállt az ellenzéki együttműködésből, majd Szentmiklósi-Tóth Tamással együtt külön indultak el a választáson. Így végül Törökbálinton az ellenzéki együttműködés úgy fejtett, hogy egy csoportban indultak a helyi civilek, a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik, a másikban pedig az MSZP-Párbeszéd, a Liberálisok és a Szolidaritás mozgalom.

Ősszel még így kampányolt a „hiteles összefogás” mellett Szentmiklósi-Tóth Tamás (Kép forrása: Facebook)

Maga Szentmiklósi-Tóth Tamás elbukta a körzetét, így csak kompenzációs listáról ülhetett be a képviselő-testületbe.

Ahol viszont számos ellenzéki javaslatot a Fidesszel közösen szavazott le, vagy akadályozott meg a tartózkodásával. Ezek közül is kiemelkedik annak az ellenzéki beadványnak az esete, amely szorgalmazta a város átláthatóbb működését (azaz a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok, amiken Törökbálint elindul és közérdekű adatigénylések nyilvánossá tételét). És amelyet Szentmiklósi-Tóth nem támogatott.

A Momentum Mozgalom mai közleményében Fekete-Győr András, a párt elnökeegyenesen azt javasolta az MSZP-nek, hogy vezesse be a kettős párttagság tilalmát, „hogy ne lehessen senki egyszerre fideszes és MSZP-s”.

Fekete-Győr a konkrét esettel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A törökbálinti Momentum hónapokkal ezelőtt, már a kampányban jelezte az MSZP vezetőségének, hogy a helyi MSZP együttműködik a Fidesszel, valamint bizonyítékok voltak rá, hogy Szentmiklósi-Tóth párttársa már a nyáron összellenzéki kampány dokumentumokat juttatott a helyi fideszes kampányvezetésnek. Az MSZP vezetősége mégsem tett semmit.”

A Momentum elnöke szerint 2022-ben csak akkor lesz esélye az ellenzéknek, „ha képes megtisztulni, és képes megszabadulni az olyan megélhetési ellenzékiektől, mint Szentmiklósi Tóth-Tamás. Ha az ellenzék nem számol le minél korábban a Fideszt segítő politikusaival, akkor könnyen lehet, hogy nem „csak” egy egyszerű önkormányzati többséget veszít majd el, hanem akár a kormánytöbbséget is, ezzel további éveket biztosítva Orbán Viktor ámokfutásának.”

Annyiban nyitott kapukat dönget a Momentum, hogy Tóth Bertalan, az MSZP elnöke nemrég Facebook-oldalán jelezte: kezdeményezi Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését, és az MSZP-ből történő kizárását.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott:

„az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten.”

Nem ez volt az első eset, hogy az MSZP-nek az önkormányzati választások után lépnie kellett. Budafokon már novemberben, az önkormányzat alakuló ülésén együtt szavazott a Fidesszel két szocialista képviselő, a párt azonnali hatállyal szólította fel a két renitens képviselőjét mandátumaik visszaadására, és a pártból való kilépésre.

A mostani esetteln kapcsolatban az MSZP elnöke úgy fogalmazott: „a mai napon megismert bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás magatartása ellentétes az MSZP politikai céljaival, törekvéseivel – amelyek a települések fideszes uralom alól történő kiszabadítására irányulnak -, és szöges ellentétben áll az MSZP és az ellenzéki pártok kommunikációjával, politikájával és céljaival. Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás a magatartásával óriási károkat okoz a Fidesszel szemben álló erőknek, ami elfogadhatatlan.”

Tóth Bertalan posztja itt olvasható:

Címlapkép: Szentmiklósi-Tóth Tamás a augusztusban még Gurmai Zitával kampányolt (Kép forrása: Facebook)