Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MSZP: a fideszes nagyurak letarolják a postát, hogy meggazdagodjanak belőle

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke és Dr. Szakács László, a párt frakcióvezető-helyettese Kumich László postamester öngyilkossága kapcsán.

Kumich László január 6-án lett öngyilkos, haláláért kizárólag a Magyar Postát hibáztatta. Búcsúlevelében azt írta, 46 éven keresztül dolgozott náluk, de úgy érzi, mára kilátástalan a helyzet: túl nagy szerepet kapott munkájukban az értékesítés, a munkakörülmények pedig eközben elkeserítővé váltak.

„Ha arról van szó, hogy tele kell tömni a haverok és a családtagok zsebét, ha arról van szó, hogy szét kell lopni az országot, akkor azt nagyon magas profizmussal teszik. De ha arról van szó, hogy azokat a dolgozókat kell becsülettel megfizetni, akik ezért az országért dolgoznak és ezt az országot működtetik, akkor láthatóan csődöt mondanak” – marasztalta el Komjáthi a Fideszt.

A párt alelnöke rámutatott, a postánál is szörnyű állapotok uralkodnak: súlyos emberhiány van, miközben a munkavállalóik – csakúgy mint a közszférában szinte mindenütt – megalázóan alacsony fizetéseket kapnak.

Két számjegyű béremelésre lenne szükség, hogy ne meneküljenek el a dolgozók, hiszen jelenleg is 3 ezer emberrel kevesebben dolgoznak a postán, mint amennyire szükség lenne.

Komjáthi szerint a posta jelenleg csak azért tud működni, mert az ott dolgozóknak van munkaszeretetük, és vannak annyira becsületesek, hogy így is jól elvégzik a rájuk nehezedő feladatokat.

„Meghalt egy ember azért, mert nem tudott megfelelni a rendszer aljas elvárásainak; annak, hogy kevés bérért rengeteget kelljen dolgozni. Nem tudta elviselni ennek a súlyát, és ezek után a posta vezérigazgatója nem mond le?  – tette fel a kérdést Komjáthi.

Szakács László arról beszélt, hova is tűnt az a pénz, amiből rendezni lehetne a postai dolgozók bérét és a javítani a munkahelyi körülményeken:

„A postánál ott tűnt el a pénz, amikor bankot akartak építeni belőle. Ez még Spéder Zoltánnak volt az álma, és telebeszélte vele Orbán Viktor fejét, aki adott is rá lehetőséget. Szakértői becslések szerint 2011 és 2016 között ez a magyar adófizetőknek több mint 43 milliárd forintjába került. Itt van az a pénz, amiből bért lehetne emelni a postásoknak.

Azt látjuk, hogy ugyanaz történik a postán is, ami majdnem minden állami cégnél: a jól jövedelmező részegységeket kiszervezik, és ott a magánzsebekbe vándorolnak a milliárdok, a rosszul jövedelmező egységeket pedig a magyar állam, azaz az adófizetők nyakába varrják” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Szakács megjegyezte, hiába lett Spéder kegyvesztett azóta, a rendszer nem változott meg, csak most éppen Mészáros Lőrinc jár jól azzal, hogy kiszervezték az alapkezelést, a csomagküldést és a pénzszállítást.

Ahogy arra Szakács is rámutatott, nemcsak a postára jellemző ez, hanem a MÁV-ra is, de az épp nemrég államosított meddőségi centrumok esetében is hasonló tendenciákat látni.

„Ez a Fidesz nagyon perverz elosztási rendszere: minden, ami jövedelmező, annak a párt holdudvarába kell kerülnie, és az ottani magánzsebeket kell, hogy gazdagítsa, mindennek a költségét pedig magyar adófizetők fizetik meg” – mondta.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza: