Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ukrán elnök teljes felelősségvállalást követel Irántól a lelőtt utasszállító miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 10:11

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követeli: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt utasszállító katasztrófájában, illetve adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelősségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen.

Mivel az ukrán gépen az irániak után legtöbben kanadaiak utaztak, Justin Trudeau kanadai kormányfő is reagált a ma reggeli hírekre. Trudeau szintén átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürget. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászolnak. Kanada azon dolgozik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja az iráni hatóságok együttműködését – mondta.

Korábban írtuk:

Tévedésből lőtte le az iráni hadsereg Teherán közelében az ukrán utasszállító gépet – derül ki az iráni állami televízió szombat hajnali híradásából. Irán még azelőtt beismerte vétkességét, mielőtt lezárult volna az ügyben indult nemzetközi vizsgálat.

Bár az első hivatalos tájékoztatások szerint a gép tragédiáját műszaki meghibásodás okozhatta, és Irán is tagadta a felelősségét, csütörtökön már egy videófelvétel is nyilvánosságra került arról, hogy rakétával lőtték le az utasszállítót. Ali Abedzadeh, az iráni Polgári Repülési Szervezet elnöke az iráni állami médiának szerdán még azt nyilatkozta,

„Tudományosan teljesen lehetetlenség, hogy rakéta találta el az ukrán repülőt, és az ilyesfajta pletykák teljesen illogikusak.”

Mára azonban beigazolódott az amerikai tisztségviselők korábbi állítása, miszerint baleset történt, az iráni légvédelem ugyanis az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálásását követően felizzó konfliktus miatt teljes harckészültségben állt.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter azt írta a Twitteren: emberi hiba okozta a katasztrófát egy olyan krízis idején, amit az USA kalandorpolitikája idézett elő.

„Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak”

– írja.

Mint az az iráni hadsereg közleményéből kiderült, az ukrán utasszállító a Forradalmi Gárda egyik „kényes katonai központja” felé fordult, így nézhették ellenséges gépnek. A tragédiáért bocsánatot kért a hadsereg, és azt ígérte, tökéletesíteni fogják a légvédelmi rendszert, hogy ne fordulhasson elő hasonló baleset. Továbbá azt is kijelentették, a felelősöket hadbíróság elé állítják.

Hassan Rouhani államfő szintén Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét az érintett családok felé.

„Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát.”

– írja.

A New York Times által csütörtök este közzétett videón látható, ahogy egy iráni rakéta nem messze a teheráni reptér felett, Parand város felett eltalálja a repülőgépet. A gépen iráni, kanadai, ukrán, svéd, afgán, német és brit utasok voltak, a tragédiában mind a 167 utas és a 9 fős személyzet életét vesztette.

Címlapkép: RT_com Twitter