Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videós bizonyíték mutatja: rakéta okozta az Irán felett lelőtt ukrán utasszállító vesztét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda reggel lezuhant Iránban egy Boeing 737-es ukrán utasszállító repülőgép 177 emberrel a fedélzetén, a szerencsétlenséget senki sem élte túl. Az első, tegnapi hivatalos tájékoztatások szerint a gép tragédiáját műszaki meghibásodás okozhatta, azonban mára már videófelvétel is előkerült arról, hogy rakétával lőtték le az utasszállítót.

A fenti, a New York Times által csütörtök este közzétett videón látható, ahogy egy iráni rakéta nem messze a teheráni reptér felett, Parand város felett eltalálja a repülőgépet. Ez ugyanaz a terület, ahol megszakadt az utasszállító jeladása, mielőtt lezuhant volna. A gépen 79 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán, 10 svéd, 7 afgán, három brit és három német állampolgár utazott a kilenc fős ukrán személyzetet is beleértve.

A New York Times által csütörtök este publikált videón egy kisebb robbanás látható, ahogyan a rakéta eltalálta a repülőt, ezután a lángra gyúlt repülőgép próbált visszafordulni a teheráni reptér felé. Végül az utasszállító felrobbant és az összes utasa és a személyzet is meghalt, ahogyan földet értek.

Csütörtök délután kezdtek megjelenni hírek arról, hogy amerikai tisztségviselők úgy gondolják, iráni rakétatámadás okozhatta a katasztrófát,ami egyben egy baleset is volt, az iráni légvédelem ugyanis az USA és Irán közötti kiélezett viszony miatt teljes harckészültségben állt. Azonban arra, hogy ténylegesen rakéta találta el az ukrán utasszállítót, eddig nem volt bizonyíték, valamint Irán is kizárta ennek a lehetőségét. Ukrajna jelezte, hogy vizsgálják, hogy rakétatámadás okozhatta-e a több mint százhetven ember életét követelő tragédiát, Irán pedig szerda délután közölte, hogy a gép feketedobozát nem adják át az amerikai Boeingnek vizsgálatra.

„Tudományosan teljesen lehetetlenség, hogy rakéta találta el az ukrán repülőt, és az ilyesfajta pletykák teljesen illogikusak”

– nyilatkozta Ali Abedzadeh, az iráni Polgári Repülési Szervezet elnöke az iráni állami médiának még szerdán.

A CBS amerikai hírszerzési forrásoktól szerzett információk alapján számolt be arról, hogy műholdfelvételen is látszódtak a gépet eltaláló rakéták kilövésének fényei, valamint a Newsweek is megírta iraki hírszerzők beszámolói alapján, hogy egy orosz gyártmányú Tor M1 rakéta találta el az ukrán utasszállítót.

Az amerikai tisztségviselők azt állítják, hogy baleset történt, az iráni légvédelem ugyanis valószínűleg az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálásását követően felizzó konfliktus miatt teljes harckészültségben állt. A CNN szerint az amerikai hadügyminisztérium biztosra veszi a rakétatalálatot, melynek pontos okát azonban egyelőre csak találgatják az amerikai illetékesek: Valószínű, hogy az iráni légvédelem a feszült helyzetben – néhány órával a két, amerikaiak által is használt iraki bázis ellen indított iráni rakétacsapást követően – a gépet támadóként azonosíthatta.

Frissítés (2020. 01. 10.) – A Bellingcat oknyomozó portál a tegnap napvilágot látott felvételek alapján azonosította, hol készülhetett a videó, amely az ukrán gép lelövését mutatja. Az adatok alapján a hely illeszkedik a repülőgép repülési irányával, ez pedig a felvétel hitelességét támasztja alá.

via BBC, 444, The New York Times, Index
Címlapkép: RT_com Twitter