Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az oktatási rendszer problémáiról plakátolt egy diákcsoport az EMMI épülete előtt az éjjel

Ez a cikk több mint 4 éves.

A magyar oktatási rendszeren belül tapasztalható négy problémára figyelmeztető plakátokat ragasztott ki a Szabad Egyetem hallgatói csoport hétfő hajnalban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik épülete elé. A Hold utcai épület előtti OBS lemezeken az aktivisták egyúttal boldog új évet kívántak az EMMI-nek.

A plakátokon szerepelt

  • az egyetemek kormányzati eszközökkel való korlátozása és azok privatizálása,
  • a tanárhiány,
  • a szegregált oktatás,
  • és a diákok teljesítményének 2010 óta tartó folyamatos romlása a PISA felméréseken.

„A fennálló helyzet megoldásához sok sikert kívánunk az Emminek az új évben!” – írták közleményükben az akció végrehajtói.

A Szabad Egyetem a CEU elüldözése elleni tiltakozások során jött létre, a tavaly és 2018 decemberében is Kossuth téri kitelepülésekkel álltak ki a magyar oktatás szabadsága, a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés ideája mellett. A magyar köz- és felsőoktatás problémáit, helyzetét bemutató kiállításukat a 2019-es kitelepülés alkalmával mutatták be, most azt írják, a kiállítást elviszik az ország több pontjára is.

Ugyancsak decemberben jöttek ki a legfrissebb, 2018-as kutatásokra alapuló PISA-tesztek eredményei is, amelyek azt mutatják, megállt ugyan a magyar közoktatásban tanuló diákok készségeinek csökkenése, de számottevő erősödés nem tapasztalható.

A kutatásból kiderül az is, hogy óriási szakadék tátong a jobb és a hátrányosabb helyzetű gyerekek által megszerzett készségek között: a jó gazdasági, szociális és kulturális háttérrel rendelkező diákok 113 ponttal jobban teljesítenek szövegértésben, mint hátrányos helyzetű társaik. Ez jóval nagyobb különbség, mint a 89 pontos OECD-átlag.

Erős szegregáció is megfigyelhető a magyar oktatási rendszeren belül, melynél csak a perui és a bolgár rendszer teljesít gyengébben: a 0,67-es OECD-átlaghoz képest nálunk a 0,8-at is elérte ez a szegregációs együttható.

Címlapkép: Szabad Egyetem