Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Honvédelmi Bizottság összehívását kezdeményezi a DK az iraki magyar katonák miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Honvédelmi-és Rendészeti Bizottság összehívását kezdeményezte az Országgyűlésnél Vadai Ágnes, a testület DK-s tagja annak céljából, hogy a kiéleződő iraki helyzet miatt a kormány adjon végre elegendő információt a képviselőknek az Irakban állomásozó magyar katonák helyzetéről és felszereléséről.

Vadai ehhez hozzátette:

„a honvédelmi tárca 2018 óta mind a hadsereg létszámát, mind a felszerelését illetően titkolózik, és kérésre se hajlandó érdemi információt adni a Magyar Honvédséggel kapcsolatban. A most kialakult veszélyhelyzetben ezért azt kezdeményezzük, hogy a bizottság vizsgálja meg: elővigyázatosságból haza kell-e hozni a magyar katonákat Irakból. „

-jelezve, hogy a meghallgatás tükrében felmerülhet a Honvédség iraki misszójának hazarendelése is.

A DK-s képviselő arra is felhívta Benkő Tibor honvédelmi miniszter figyelmét, álláspontjuk szerint „a kormány felelőssége, hogy egyetlen magyar honvéd életét se kockáztassuk, ezért elvárjuk Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, hogy adjon részletes tájékoztatást az ülésen.”

Korábban a közmédia híradója azt közölte, a kialakult helyzet miatt az iraki magyar katonák egyébként folyamatosan tartó kiképzését a NATO és az USA által vezetett nemzetközi szövetség központi parancsnoksága. Dylan White, a NATO szóvivője Brüsszelben közölte, a légicsapások és Kasszam Szulejmáni meggyilkolása utáni helyzetben, ugyanakkor hozzátette, a 2018 vége óta kint tartózkodó, békefenntartó misszió a jelen körülmények között is folytatódik, kiképzéseik eddig az Iszlám Állam milicistáival való harcra készítették fel a nemzetközi koalíció csapatait.

A honvédelmi tárca korábban, november 12-én még arról tájékoztatott, előreláthatólag 2021 végéig maradhatnak kint magyar katonák, akik főleg az Iraki Kurdisztán területén, a pesmerga milícia által ellenőrzött, észak-iraki Erbil és Szulejmánija térségében lévő támaszpontokon állomásoznak.

A kint tartózkodás meghosszabbítását a tárca kérésére akkor a parlament határozatban rögzítette.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila