Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főváros mecénásokkal együttműködve mentené meg a független színházakat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatón reagált a december 30-án napvilágot látott, a színháztörvényt érintő, egymásnak ellentmondó kormányrendeletekre. A főváros human területekért felelős főpolgármester-helyettese elmondta, ezek arról szólnak, hogy a független színházak megkapják-e a működésükhöz szükséges támogatást, mivel az egyik rendeletből már kikerült a működés szó felmerül a gyanú, hogy a kormány nem kíván támogatást adni.

„A kormány, miután a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál most folytatja a független színházak elleni leszámolást. Senki ne gondolja, hogy az egymásnak ellentmondó rendeletek azt jelentik nem tudja a jobbkéz mit csinál a bal. Ellenkezőleg a kormány teljesen tudatosan akar bizonytalanságot kelteni, bizonytalan helyzetet teremteni.”

A DK társelnöke elmondta, a párt szerint a független színházak továbbra sem menekültek meg, a szabad magyar kultúra továbbra is a saját túlélésért küzd.

„A DK szerint gyáva és gerinctelen támadás, ahogy a kormány egymásnak ellentmondó rendeleteivel direkt zavart és bizonytalanságot kelt, amivel céljük, hogy a független színházak, rendezők, színészek a jövőjüket féltve befogják a szájukat és nem merjék megmutatni az igazságot.”

Elmondta azt is, hogy ez a taktika régi Fideszes trükk: ha a nyilvánosságot akarják megnyugtatni akkor az egyik rendeletre fognak mutogatni, de ha a színházaknak nem lesz pénz, akkor a másikat veszik elő, mondván nem is kell támogatást adniuk.

A főpolgármester helyettes a főváros támogatásáról biztosította a független színházakat és kijelentette, hogy Budapest, mint szabad város mindent meg fog tenni a helyzet orvoslásáért, a magánszektorral együttműködve dolgoznak egy, a színházakat megsegítő együttműködési terven.

A főváros elkülönít egy kisebb összeget az alternatív és független színházak számára, ehhez várják mecénások, szponzorok és a magánszektor csatlakozását.

Gy. Németh újságírói kérdésre reagálva elmondta, a Katona József színház nem titkolta el a kormánynak színházakban gyakorolt befolyásának növeléséhez apropót adó Gothár-ügyet, azt belső eljárási rendjüknek megfelelően kivizsgálták. A felügyelő bizottsági vizsgálat azt állapította meg, hogy Máté Gábor az intézmény igazgatója és a színház vezetősége, méltányosan és jogszerűen járt így:

„Máté Gábor marad a Katona igazgatója és pont.”