Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dolgozók mellett a beszállító cégek is bajba kerülnek Jászberényben az Electrolux leépítése után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint korábban írtuk, több ütemben, mintegy 800 dolgozójától válik meg a jászberényi  Electrolux gyár, többek között a cég automatizálására hivatkozva. Budai Lóránt, a város nemrég megismételt választáson diadalmaskodó ellenzéki polgármestere most azt is közölte a Magyar Hanggal, a leépítéseknek a város gazdasága számára nagyon súlyos következményei lesznek.

A költségek visszavágása és a munkafolyamatok átszervezése miatt ugyanis az Electrolux helyi beszállítást végző kisvállalkozóinak egész sora veszítheti el megrendeléseit és mehet tönkre, mintegy regionális válságot okozva.

Budai most emlékeztetett, míg a megismételt jászberényi választás kampányában fideszes ellenfelét, Szabó Tamást a leépítések bejelentése után maga Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter látogatta meg, és ígért a városnak lényegi anyagi támogatást és beruházásokat, addig szerinte erre, az ő nagyarányú győzelme nyomán, a kormány immár nem mutatkozik késznek.

Akkor bemutatott „6 pontos stratégiájuk” a helyzet kezelésére ugyanis a polgármester-váltás után nem öltött semmilyen konkrét formát, és noha az elbocsátások januártól megkezdődnek, a közös ellenzéki színekben induló, de jobbikos Budai szerint arról vele semmiféle részletet nem osztottak meg eddig.

Budai Lóránt ezen kívül arról is beszélt, a kormány még arra sem biztosít forrásokat jelenleg Jászberénynek, hogy a már a fideszes vezetés alatt elindult fejlesztéseket, beruházásokat például be lehessen fejezni. Sőt, egy nemrég megjelent kormányhatározat a 3 milliárd forintos hitelkeretből csupán 680 millió elköltéséhez járult hozzá, és kizárólag fejlesztésekre. A polgármester szerint ezt az összeget már le is hívták, és teljes egészében a város óvodáira és iskoláira költik majd el.

Miután október 13-án, néhány szavazattal az ellenzék által közösen jelölt Budai győzött Jászberényben, a fideszes jelölt – többek között épp a saját pártja szabálytalanságaira is hivatkozva, mindenáron új szavazást akart kiírni.

Ezt végül november 10-én elég elkeseredett kormánypárti kampány után Budai ismét megnyerte, ezúttal fölényesen, 62%-kal. Így, miközben Jászberény városi ellenzéki polgármestert kapott, a városi közgyűlésben továbbra is fideszes többséggel kell együtt dolgoznia.