Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A robotizáció jegyében küldenek el 800 embert a jászberényi Electroluxból

Ez a cikk több mint 4 éves.

800 dolgozót érintő leépítés következik a jászberényi Electrolux-üzemben – erről a HVG.hu írt a cég honlapján megjelent közlemény nyomán.

Az elbocsátások mellett azért döntött az Electrolux, mert leállítja jászberényi porszívógyártását és hűtőgyártásának nagy részét: a fagyasztóládák és a felülfagyasztós hűtők gyártásával hagynak fel 2020-tól. Az ezeket helyettesítő termékeket pedig külső partnerekkel készíttetik. Ugyanez történik majd a porszívókkal is.

Azt is közölték: Nem csak a jászberényi üzemben lesznek elbocsátások, a további leépítésekkel kapcsolatban megkezdik a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. A cég oldalán az olvasható, hogy nőttek a költségek, ezért ésszerűsíteni kell a rendszert.

Azt is írják: az átszervezés részeként mintegy 100 millió eurót szánnak a vállalat nyíregyházi üzemének fejlesztésére, elsősorban robotizációra, digitalizációra és innovációra költik a pénzt.

A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak – írja közleményében az Electrolux Lehel Kft. Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti a vezetőség, továbbá felveszik a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.
A jászberényi üzem dolgozóinak érdekképviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán biztosította a dolgozókat a kiállásukról:
„Mindent megteszünk, hogy a létszámleépítés érintettjeinek a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk, és csökkentsük a létszámleépítés okozta bizonytalanságot, hátrányokat”
-írják.
A jászberényi leépítésről szóló cikkében a Népszava mutatott rá arra, hogy alig telt el egy nap az átszervezés bejelentése és aközött, hogy Orbán Viktor hétfőn beszédet mondott a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján. Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök többek között azt mondta:
„El kell juttatnunk a digitalizációt a legtávolabbi faluban élő gazdákig, a kórházakig, a kistelepülésekig, a kis- és közepes vállalkozásokig, hogy mindenki (…) nyertese legyen és ne elszenvedője a digitalizáció okozta változásoknak” – fogalmazott, megjegyezve: ha nem sikerül ilyen politikákat kialakítani, akkor a népesség egy része szembe fog fordulni a digitalizációval.
(HVG, Népszava, MTI)