Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

96 millió liter víz bányászására kapott engedélyt egy cég Ausztráliában, a lakosság vízfogyasztását korlátozzák

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy „Joyful View” (Örömteli Látvány) nevű kínai luxus ingatlanfejlesztő cég engedélyt kapott az ausztráliai Queensland és Új-Dél-Wales államok határán lévő Southern Downs helységben, hogy évi 96 millió liter vizet hozzon felszínre és hasznosítson a beruházásaihoz.

A környező települések lakóinak a területi önkormányzat egy nappal később napi 80 liter/fő mennyiségben maximálta a vízfogyasztását.

Mindezt úgy, hogy a Southern Downs melletti Stanthorpe települést annyira sújtja a szárazság, hogy heteken belül el fog fogyni az iható víz a környéken.

A Joyful View céget a Wenxing and Wenwei befektető-páros tulajdonolja, akik először 2008-ban kaptak engedélyt nagy mennyiségű víz kinyerésére a a területen, ezt a licenszt aztán 2016-ban meghosszabbították egészen 2111-ig. Az önkormányzati dokumentumok tanúsága szerint a vizet a cég egy távolabbi, tengerparti palackozó üzembe tervezi küldeni.

A területi önkormányzat nem egyeztetett a lakókkal a pályázat elbírálása előtt, hanem az egy évvel korábbi papírok alapján adta ki azt.

Egy helyi lakó szerint

„Közben viszont a kiszáradás tízszerte súlyosabb lett az elmúlt év során.”

Nemrég a Mérce is beszámolt róla, hogy csak a queensland-i és az Új-Dél-Wales-i területen 2,7 millió hektár föld pusztult el a gigantikus kiterjedésű bozóttüzekben idén július óta. A tűzvésznek pedig a pusztuláson túl is súlyos következményei vannak, ugyanis az Új-Dél-Wales-i és a queenslandi tüzek együtt 250 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak a levegőbe, ami

majdnem feleannyi, mint Ausztrália egész éves kibocsátása (2018-ban 532 millió tonna szénkibocsátása volt az országnak). Egy átlagos évben Új-Dél-Wales szén-dioxid-kibocsátása Ausztrália kibocsátásának legfeljebb az 5%-át teszi ki.

(The Guardian)