Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adatkiadási pert indít Tóth Bertalan a Mátrai Erőmű adásvételének ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Adatkiadási pert indított a Magyar Villamos Művek ellen a Mátrai Erőmű megvásárlásának részletei miatt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, tudta meg a Népszava.

Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. december 23-án jelentette be, hogy a veszteségessé vált céget eladja az MVM-nek, azaz a Magyar Villamos Műveknek; a vételárat nem tették közzé. Palkovics László innovációs miniszter az adásvétel bejelentése előtt pár nappal egy budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt: a felvásárlásnak „gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi” okai vannak.

A lap információi szerint Tóth Bertalan az MVM-től előzetesen előzetesen elkérte a vásárlást megalapozó szándéknyilatkozatot, de csak az erről szóló közlemény címét kapta meg. Az MVM emellett arról tájékoztatta, hogy az adásvételi szándéknyilatkozat nem járt igazgatóságuk előtt.

A Mátrai Erőmű körüli – nem csak a felvásárlást érintő –  ügyekkel a Mérce az utóbbi hónapban behatóan foglalkozott: a kollégánk még novemberben kísérte el a Greenpeace-t, amikor a Heves megyei Detken víz- és üledékmintát vettek a Bene-és a Nyiget-patakokból, ugyanis a víz reggel büdös volt és szennyezettnek tűnt az ott lakók elmondása szerint. Legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a szennyezés ügyében vizsgálatot indít, miután Szél Bernadett független képviselő azzal a kéréssel fordult hozzájuk: hogy az ügyben illetékes szervek – elsősorban a vízügyi és környezetvédelmi hatóságok – nem követtek-e el mulasztást az erőmű környékén kialakult szennyezés kivizsgálásakor, és ezzel nem veszélyeztették az állampolgárok testi és lelki egészséghez, illetve egészséges környezethez való jogát.