Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tánccal tüntettek Macron nyugdíjreformja ellen a párizsi balett-táncosok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rögtönzött szabadtéri előadással tüntettek a párizsi operaház balett-táncosai a francia fővárosban kedden Emmanuel Macron elnök tervezett nyugdíjreformja ellen.
A nyugdíjrendszerben várható változtatások a balett tagjait is érintik: a táncosok hagyományosan korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, amely tradíció még a jóléti államok előtti korra, a 17. századra nyúlik vissza.

Ez a mai formájában azt jelenti, hogy 42 éves koruktól a teljes öregségi nyugdíjellátást megkaphatják.

Ettől foszthatja meg őket a Macron-kabinet reformja, amely integrált nyugdíjrendszert irányoz elő, és amely a kormány szerint „igazságosabb lesz”. Az intézkedés célja az, hogy a dolgozók 64 éves korukig a munkaerőpiacon maradjanak, és így állítsák helyre a nyugdíjrendszer egyensúlyát.


A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adtak elő egy húszperces részletet a Hattyúk tavából „A kultúra veszélyben van” feliratú molinók előtt.

„Nyolcévesen kezdjük a klasszikus balettet, fiatal felnőttként pedig számos visszatérő sérüléssel bajlódunk. 42 évesen gyakorlatilag nincs táncos, aki ne szenvedne porckopástól, sérvtől, ne tört volna el valamije, vagy ne lenne akár csípőprotézise” – nyilatkozta az egyik tüntető balett-táncos. „42 évesen is nehéz a megfelelő színvonalon táncolni, 64 évesen pedig szinte lehetetlen” -tette hozzá.

A táncosok együtt tüntettek a közszolgálati dolgozókkal december 5-én, számos, a tiltakozás időpontjával egybeeső előadást is lemondtak országszerte. A demonstráció – amelyről mi is beszámoltunk a Mércén – óriási káoszt okozott az országban, de Macron egyelőre nem hátrált meg. A tervek szerint januárban tovább tárgyal a szakszervezetekkel a francia kormány a nyugdíjreformról.

(France24)

Címlapkép: twitter.com/paget_h