Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kína tagadja, hogy kényszermunkásokkal gyártat képeslapokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, beszüntette a brit Tesco Global azoknak a karácsonyi üdvözlőlapoknak az importját és eladását, amelyekről kiderült, hogy rabszolgasorban tartott munkások készítik Kínában.

Nemrég egy hatéves kislány bukkant rá egy kétségbeesett üzenetre egy Tesco által forgalmazott karácsonyi képeslapban, miszerint annak készítője a sanghaji Csingpu börtön külföldi rabja, akit akarata ellenére dolgoztatnak ott társaival egyetemben.

Az üzenet írója azt kérte a megtalálótól, vegye fel a kapcsolatot emberi jogi szervezetekkel, illetve Peter Humphrey újságíróval, aki korábban maga is 23 hónapig raboskodott a Csingpu börtönben –  ahogyan ő fogalmazott „koholt vádak alapján” -, mivel a kínai hatóságok szerint a tudósító kémkedett utánuk, amikor a vállalati csalásokat feltáró cikkéhez gyűjtött anyagot.

A kislány családja a megadott név alapján, a Linkedinen keresztül lépett kapcsolatba az újságíróval, és így került a médiához a rövid levél is. Humphrey elmondása alapján 2015-ben még kommunikálhatott is volt rabtársaival, azóta viszont a cenzúra azelőtt elképzelhetetlen mértékben szigorodott, így már csak kicsempészett üzeneteken keresztül tudnak kapcsolatba lépni a külvilággal.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Geng Shuang hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, az illetékes szervek szerint kijelenthető, hogy nem végeztetnek kényszermunkát a Csingpu börtönben – írta meg a 444 az AFP tudósítása alapján.

A külügyminisztérium a levélben megnevezett Humphrey-t kezdte támadni, szerinte az egész az ő kitalációja, a botrányt pedig öncélúan, saját hírneve növelésére használja fel.

A most botrányba keveredő Tesco-beszállítóval, a sanghaji Csejcsiang Jükuang nyomdaipari konszernről egyébként köztudott, hogy főleg börtön-kényszermunkát alkalmaz a költségek leszorítása érdekében.

Ezzel szemben a Tesco azt állítja, szigorú ellenőrzési rendszert üzemeltet, és rendszeresen felülvizsgálja partnereinél a munkakörülményeket, a most kialakuló botrány azonban mindezt erősen kétségessé tette, hogy múlt havi jelentésük, mely szerint a gyár nem alkalmaz rabokat, a valós helyzetet tükrözte volna.