Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapesti ingatlanpiac árai miatt egyre többen döntenek a szuterénlakások vásárlása mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Annyira magasak az ingatlanárak, hogy egyre többen döntenek szuterénlakások vásárlása mellett, írja a Napi.hu.

Szuterénnek azt a lakás nevezzük, amely a talajszint alatt (tehát még a földszinttől is lejjebb) található, ám normál méretű ablakokkal rendelkezik, ellentétben a pincével; Budapesten jellemzően a régebbi építésű belvárosi téglaházakban találkozhatunk ezzel az ingatlantípussal. A korábban gyakran tárolóhelyiségként használt helyiségek azért olyan népszerűek, mert a kedvezőtlen lakhatási körülményeket a vásárló szemében ellensúlyozza a városközponti elhelyezkedés. Ám ahogyan a lap is megemlíti: szuterén vásárlásakor az átlagosnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a lakás állapotára, ugyanis

a föld alatti elhelyezkedés miatt gyorsabban nedvesednek és gyakrabban áznak be az ilyen ingatlanok, arról nem is beszélve, hogy kérdéses, jut-e elegendő napfény a helyiségbe.

A jó elhelyezkedéssel rendelkező, felújított szuteréneknél nem ritka, hogy 5-6 százezer forintos árakkal találkozunk; a Napi információi szerint az Andrássy úton nemrég 23 millió forintért kelt egy 12 négyzetméteres lakás. A Portfolió gazdasági portál ma megjelent cikke (és a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján) az újépítésű nem szuternén lakások négyzetméterára az elmúlt negyedévben 900 ezer forintról 930 ezer forintra nőt; az árak természetesen kerületenként eltérnek, a belvárosi és belbudai ingatlanok kerülnek a legtöbbe.

Még novemberben írtunk arról, hogy a budapesti háztartások erőn felül költenek lakhatásra, a fiatalok pedig egyre távolabb kerülnek attól, hogy megvásárolják első, saját lakásukat: a 30 alatti generáció egyszerűen kiárazódott a belső kerületekből, a belső kerületekben nagyjából 13 évnyi, a külsőkben pedig 9,4 évnyi nettó átlagkeresetre volna szükség egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Címlapkép: Kép: Pixabay