Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Weber szerint Macron és Orbán közösen károsította meg az európai demokráciát

Közösen kivitelezett „demokratikus Európa elleni támadással” vádolta meg Emmanuel Macron francia elnököt, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője vasárnap.

A Néppárt korábbi csúcsjelöltje az Európa Bizottság élére, akinek végül nem jött össze a bizottsági elnöki cím (helyette Ursula von der Leyent választották meg), korábban is összekülönbözött már a francia elnökkel, aki magát a csúcsjelölti rendszert akarta megszüntetni a Bizottság elnökének kiválasztásakor.

Az Európai Bizottság elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé.

Ennek ellenére a pártcsaládok először a 2014-es uniós tisztújítás előtt, a folyamat demokratizálására hivatkozva megnevezték csúcsjelöltjeiket, azzal a deklarált céllal, hogy annak a pártcsaládnak a jelöltje kapja meg a bizottság elnöki posztját, amelyre az EP-választásokon a legtöbben szavaznak.

2014-ben az állam-, illetve kormányfők végül többségi szavazással, magyar és brit ellenvetéssel úgy döntöttek, hogy a néppárt jelöltjét, Jean-Claude Junckert jelölik a testület élére.

Weber elnöki jelölését Orbán Viktor, illetve a Fidesz néppárti csoportja sem támogatta, ami nem csoda, hiszen az ő vezetésével függesztette fel a Néppárt a Fideszt, illetve tagjainak párton belüli pozíciókba való kinevezését is gátolta.

A bajor politikus többször is súlyos kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal kapcsolatban, miután kérte a Fidesz néppárti szavazati jogának felfüggesztését, fenyegette kizárással a pártot, és hasonlította már dzsihadistákhoz is a Fideszt.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy Macron és Orbán valóban egyetértettek a csúcsjelölti rendszer megszüntetésében.

Vasárnapi nyilatkozatában Weber úgy fogalmazott:

„Macron Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetségesi tengelyt alkot a Tanácsban. Ők együtt komoly károkat okoztak az európai demokráciának.”

A közelgő német EU-elnökségről a néppárti vezető azt nyilatkozta, hogy blokkjának a migrációt és a klímaváltozást kell előtérbe helyeznie, és megismételte, hogy egy „klíma-nagyköveti” pozíció létrehozására lenne szükség Európában.

(Politico)