Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyven tonna hulladékot rakott le illegálisan egy olasz kamionos a Baranya megyei Mánfán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mintegy 40 tonna hulladékot szállított és rakott le a baranya megyei Komló közelében található Mánfán egy olasz rendszámú kamion tegnapj éjszaka – jelentette a Szabad Pécs.

A hírportál munkatársai fotókat is közöltek arról, hogy a falu külterületén, a kiskerteknél zsákokban rakták le a kamionról a szemetet. Az ügyre a lap munkatársa szerint úgy derült fény, hogy visszafelé, a földúton a kamion beleragadt a méteres sárba, és végül Mánfáról kellett traktort hívnia, hogy az onnan kihúzza a járművet.

Illegális hulladékok tonnáit rakták le ismeretlenek mánfán / Fotó: Szabad Pécs

Úgy értesültek azonban, hogy a szennyezésről a katasztrófavédelmet is értesítették, a rendőrség pedig tegnap késő este a kamiont is lefoglalta. Időközben kiderült, hogy a sárgás porral teli zsákok lerakása közben kisebb fákat is kifordítottak a földből.

A lap kereste Hohn Krisztinát, az LMP jelenlegi országgyűlési képviselőjét és Mánfa volt polgármesterét, hogy érdekődjön, tudomása van-e neki, vagy a jelenlegi polgármesternek az illegális szennyezésről. Hohn elárulta, a mostani városvezetés és ő is tudatában van a problémának, és a nyomozásról is értesültek a helyi szervek.

A kamion lefoglalása után a felelős fuvarozócég is előkerült, azt ígérték, maguk fognak gondoskodni a szemét elszállításáról. A Szabad Pécs információi szerint a mostani, és a múltban esetlegesen a környéken előforduló hulladéklerakás megszervezéséhez komoly helyismeret is szükséges volt, így szerintük felmerül a helyi segédek szerepe is az ügyben.

Nem ez az első komoly ügy, amikor külföldi szállítmányokkal érkezett ipari hulladék Magyarországra: korábban Székesfehérvár, és Egerszalók környékén is számon kérték ellenzéki politikusok és helyi vezetők, hogy Horvátország és Szlovénia felől rendszeresen, több száz tonna szennyvíziszap érkezett a településekre, amelyet hivatalosan „lebomló biomasszának” minősítettek, noha az érkezett, bűzös anyag még csak szilárd halmazállapotú sem volt. Miután azonban az MSZP-s Korózs Lajos augusztus elején bíróság elé vitte a szennyezési ügyet, augusztus végén ezek a szállítmányok végül leálltak.