Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem teszi fizetőssé a cégadatok lekérdezését a kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még júniusban írtuk, hogy a kormány a jövő évi költségvetésbe rejtve alakította volna át a cégadatok nyilvános hozzáférhetőségét. Akkor a G7 arról írt, a tervezet szerint jelentősen romlik majd hazánkban az üzleti transzparencia, amiben egyébként Nyugat-Európához képest is jól teljesítünk. Az országban bejegyzett cégek széles körénél korlátlanul lehet megismerni az olyan cégadatokat, mint a tulajdonosi háttér, a cég üzleti viszonyai, ügyvezetői, az alapítással kapcsolatos adatok – pl. alaptőke, dátum – a cég bejegyzett címe, stb. a cégközlöny, e-cégjegyzék, e-beszámoló online felületeken.

Ezek az adatok ingyenesen elérhetőek és amellett, hogy fontos tájékozódási pontot adnak az állampolgároknak és cégeknek üzletelés előtt, az újságírók munkájához is fontos segítséget jelentenek. Például februárban a kitörés napján Fidesz közeli üzletember hajóján dzsemborizó nácikról írt cikkhez is használták az ingyenes hozzáférhető adatokat a kollégák, azokból kibogarászva a hajó tulajdonosi hátterét.

Ezt korlátozta volna a tervezet úgy, hogy megszabta az ingyenesen lekérdezhető adatok számát egy-egy állampolgár számára és minden hónapban maga azonosítására kötelezte volna a lekérdezőt, ezzel visszakövethetővé téve, hogy ki, mikor és melyik cégek adataira volt kíváncsi. Ezt azzal indokolták, hogy az adatokat eddig „nem a jogalkotó elképzeléseivel összhangban használták fel”. Ugyan az adatok fizetség ellenében továbbra is elérhetőek lettek volna, a végtelen anyagi források nem rendelkező újságírók és szerkesztőségek munkája jelentősen megnehezült volna ezzel.

A rendeletnek október elsejével kellet volna a hatályba lépnie, azonban ez azóta sem történt meg és a cég nyilvántartás is változatlanul ingyenesen működik.

Az Igazságügy Minisztérium az Mfor.hu kérdésére közölte, a kormány visszalépett a fizetős cégadatokat illetően. A december 11-én elfogadott törvényjavaslat egyik paragrafusát úgy módosítottak, hogy nem a nyáron elfogadott változat kerül végrehajtásra:

„Az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra.”

A meglévő ingyenes rendszer mellett azonban, napokon belül bevezetésre kerül egy gyorsabb és pontos információhoz jutást biztosító, webshop-jellegű szolgáltatás is, ahol online fizetés ellenében bárki hozzájuthat olyan céginformációkhoz, mint a cégkivonat, cégmásolat, cégbizonyítvány.

(Mfor)

Címlapkép: Facebook