Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fontosabbak voltak a közmédiának a bélyegek, mint Karácsony és a visegrádi főpolgármesterek megállapodása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap a CEU épületében Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester aláírták a Szabad Város Szövetségének megállapodását. Ez lényegében egy szimbolikus értéknyilatkozat, amelyben a négy főpolgármester vállalják, hogy „védelmezik és terjesztik a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, a szociális igazságosság, a tolerancia és kulturális sokszínűség közösen vallott értékeit”.

Az eseményről nem csak a hazai média számolt be (kezdve itthon az Indexszel és a Mércével) de külföldi médiumok közül is kiemelten kezelte például a Guardian, a New York Times, a Financial Times és a Deutsche Welle is. Kevesen maradtak tehát akik figyelmen kívül hagyták az összesen több mint 5,25 millió embert képviselő vezetők nemzetközi találkozóját.

A kevesek közt van az idén 92,6 milliárdból működtetett közmédia, köztük a hirado.hu is. Az M1 tegnapi esti híradójában beszámolt a rendszerváltás évfordulójára, a rendszerváltó erőket finoman szólva is kiegyenlítetlenül kezelő bélyeg sorozatot bemutatásáról, illetve a felújított. De azért néhány ellenzéki megmozdulás is említésre került, amiket egytől egyig a kormány reakciója követett vagy előzött meg.

Az esemény megírása tegnap szintén elmaradt, a sajtó számára elvileg független tájékozódást biztosító, Magyar Távirati Irodánál is, ahol a találkozó utáni 27. órában, a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatója kapcsán, mégis kénytelenek voltak mégis megemlíteni, a „a liberális, baloldali politikusok bevándorláspárti szövetségét”, bár beszámolni még ekkor sem számolt be. („A képviselő arra reagált, hogy a négy visegrádi ország főpolgármestere megállapodást írt alá Budapesten”-írták magyarázatként.)

Címlapkép: Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármesterek. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala