Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony és a V4 főpolgármesterei aláírták közös EU-s lobbizást rögíztő nyilatkozatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Aláírták a Szabad Város Szövetségének megállapodását a visegrádi négyek fővárosainak főpolgármesterei hétfőn délután. Az aláíró ceremóniának és az azzal egybekötött sajtótájékoztatónak a CEU budapesti épülete adott otthont.

Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester által szignózott megállapodás lényegében egy szimbolikus értéknyilatkozat, amelyben a négy főpolgármester vállalják, hogy „védelmezik és terjesztik a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, a szociális igazságosság, a tolerancia és kulturális sokszínűség közösen vallott értékeit”.

A fentieknél egy fokkal gyakorlatiasabb vállalása a négy városvezetőnek, hogy közösen fognak lobbizni a fő uniós szervek és döntéshozók felé, hogy az EU különítsen több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városok számára.

Ezenkívül abban is megegyeztek a fővárosok, hogy megosztják egymással a „legjobb gyakorlataikat az okos, szociálisan érzékeny városvezetésben, különös tekintettel a fenntarthatóságra, a klímavédelemre, a társadalmi befogadásra, a lakhatásra, a közlekedésre, a digitális agendára.” Az együttműködés abban is megnyilvánul majd, hogy a szövetségesek összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy EU szakpolitikáiban megjelenjenek a városokra szabott megoldások.

Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely az aláíró ceremóniát követő sajtótájékoztatón bejelentést is tett: Jávor Benedek korábbi európai parlamenti képviselő, párbeszédes politikus fogja vezetni Budapest brüsszeli képviseletét.

Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármesterek. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester a négy város közös múltját idézte fel, ami a szovjet megszállást, a rendszerváltást, valamint az EU-s csatlakozást illeti.

Zdeněk Hřib, Prága első embere szerint a négy város nemcsak földrajzilag és történelmileg, hanem praktikus szempontok miatt is összetartozik, mert olyan kihívásokkal kell szembenéznie mindegyiknek ugyanis, amelyeket egyedül nem tudnának kezelni. „Ha elbuknánk, a populizmus újabb hulláma köszöntene ránk, amely téves válaszokat ad, ezekre a problémákra” – tette hozzá.

A varsói városvezető, Rafał Trzaskowski azt emelte ki, a visegrádi szövetség azért épült fel, hogy bemutassa a régió saját perspektíváját az európai integrációban. „Olyan ötleteket mozdíthatunk elő, amelyek tényekre épülnek, ebben sokunk kormányától különbözünk. Közvetlen lobbizást szeretnének az európai pénzekért az EU-s intézményekben” – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely szerint a négy város közös hangját nem lehet többé elnyomni, mert ha egyikükkel megpróbálnák, akkor a többiek felemelik értük a szavukat. Példaként említette Prága múlt heti kiállását a magyar kulturális törvény módosításának ügyében. Történelmi szövetséget elevenítette fel, amely sokféle volt, de mindig a városi a polgárság védelmében. Kiemelte: a régió országait gúzsba kötő nacionalista-populista szövetséggel szemben lépnek fel most közösen azok a városok, amelyek szigetként őrzik a V4-es országokban az európai értékeket.

A magyarországi helyzetre kitérve azt mondta: az elmúlt évtizedben az uniós pénzek zöme hatalomközeli oligarchák kezében landoltak, és a hatalmat finanszírozták belőle. A szövetségesek ezért arról akarják meggyőzni az európai döntéshozókat, hogy az eddiginél lényegesen több forrást kell az önkormányzatok számára elkülöníteni.

Mint mondta egyetért Orbán Viktorral abban, hogy a visegrádi négyek közti szövetséget erősíteni kell, de nem azért, hogy „együtt retteghessünk a fejlődéstől, hogy együtt bontsuk le az Európai Uniót, hanem azért, hogy megvédhessük, és érvényesíthessük azt, ami az európaiságban jó. Összefogni nemcsak valami ellen, hanem valamiért is lehet” -tette hozzá..

A négy főpolgármester rögzítette: nem csupán jelképes szövetséget akarnak, hanem tényleges közös ötleteket szeretnének megvalósítani. Azt is elmondták: a szövetség nyitott, más városok csatlakozását is várják.

A nyilatkozat aláírása és a sajtótájékoztató alább tekinthető meg:

Kiemelt kép: Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármesterek. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala