Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menesztették a Főkert igazgatóját, a pályázat szerint az utód már januárban kezdhet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A főváros leváltani készül a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-t (Főkert) tíz éve vezető Szabó Józsefet, szúrta ki a HVG. Az utód helyére pályázatot hirdettek, amelyet Megyeri Szabolcs, a közéleti témákban gyakran megnyilatkozó kertészmérnök is megosztott Facebookján. Az álláshirdetés alapján jövő év január elsejétől kellene betölteni a pozíciót.

Megyeri felhívja a figyelmet arra, hogy magával Szabó Józseffel még nem is közölték, hogy „eztán nem kérnek a szakmai vezetésből”. Emellett több olyan pontot is említ, amelyben szerinte hibádzik a kiírt pályázat:

  • nem kérdezték meg a szakma jeles képviselőit,
  • négy munkanapja van a leendő új vezetőnek, hogy beadja a pályázatát,
  • végzettségét tekintve az új vezetőnek nem kell kertésznek lennie, közgazdasági, jogi vagy műszaki végzettséget is elfogadnak.

Bejegyzésben Megyeri azt állítja, hogy az új vezetővel inkább a politikai érdekeket akarják kiszolgálni, nem szakmai tevékenységet végeztetni.

Az, hogy a Főkerttel kapcsolatban jelentős lépéseket tesz majd az újonnan megválasztott vezetőség, sejthető volt. Karácsony Gergely még megválasztása előtt, egy sajtótájékoztatón vázolta fel, mik a tervei (amelyről mi is beszámoltunk), ezek között a főkertészi poszt bevezetése, valamint az önkormányzat épületének kertjére kiírt pályázat is szerepelt. A főpolgármester egyébként pénteken azt nyilatkozta a Hír TV-nek: további kirúgásokat is tervez, több fővárosi cég vezetését fogják lecserélni.

Szabó József menesztését megelőzően a Főtáv, a budapesti távhőszolgáltató vezérigazgatóját rúgták ki, Mitnyan Görgy 2015 óta vezette a céget. Ezután a Fővárosi Közterület-Fenntartó, azaz az FKF élén álló Nagy László Albertet távolították el pozíciójából; Nagy egy olyan céggel szerződött le korábban, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán