Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az erőszaktevő te vagy!” – Női képviselők demonstráltak énekléssel a török parlamentben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton a törökországi ellenzék legnagyobb pártjának, a CHP-nek nyolc képviselőnője demonstrációba kezdett a parlamenti ülésen Ankarában, hogy így hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszak erősödésére. A képviselők ritmusra ütötték az asztalokat és egy híres chilei nemi erőszak-ellenes dalt énekeltek, miközben kollégáik mintegy 20 képet tartottak a magasba, amelyek párkapcsolati erőszaknak áldozatul esett nőket ábrázoltak.

A CHP elnökhelyettese, Sera Kadigil úgy nyilatkozott, hogy céljuk a demonstrációval az volt, hogy felhívják a figyelmet arra a küzdelemre, amelyet az erőszaknak és gyilkosságnak kitett nők folytatnak világszerte. Az elnökhelyettes beszédét a török belügyminiszternek, Szülejman Szojlunak címezte.

Nem hivatalos adatok alapján török jogvédő szervezetek arról adtak ki jelentést, hogy a múlt év során összesen 440 nőt gyilkoltak meg férfiak az országban, ami majdnem kétszeres növekedést mutat 2012 óta, amikor Ankara elfogadott egy nőket védeni szándékozó törvényt.

Az adatok azért sem tudnak hivatalosak lenni, mivel Törökország semmilyen hivatalos statisztikát nem vezet a nők sérelmére elkövetett gyilkosságokról.

Több nőjogi szervezet szerint a nők elleni atrocitások emelkedésének egyik oka, hogy az állam képtelen betartatni a 2012-es vonatkozó törvényeket.

Múlt héten Isztambulban hét tüntetőt tartóztattak le a török hatóságok a „Las Tesis” nevű feminista demonstráción (ami egy chilei feminista kollektívától, illetve az általuk írt tánctól/daltól  – „Egy erőszaktevő az utadban” – kölcsönzött név).

A Mérce is beszámolt róla, hogy múlt hónapban felzúdulást okozott, amikor a török rendőrség gumibotokkal és könnygázzal oszlatta fel egy főleg nőkből álló tüntető tömeget, ami a nők elleni erőszak világnapján demonstrált a gyerekházasságok, illetve a török igazságszolgáltatás ineffektív fellépése ellen a nőket ért bántalmazások során.

A demonstrálók akkori közleménye így szólt:

„A nők bármikor meghalhatnak, mert az ügyészek az erőszakos férfiak helyett a nők életmódját ítélik meg, és a bíróságok számtalan módszert találnak a férfiak igazolására. A nők minden nap szexuális erőszaknak vannak kitéve olyan mentalitás alatt, amely nem tiltja a 15 év alatti gyermekek házasságát sem.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Törökország női lakosságának 38 százaléka tapasztal élete során erőszakot, amelyet partnere követ el rajta. Az európai átlag ugyanezen területen 25 százalék.

(Reuters)