Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Isztambulban gumilövedékkel oszlatták a nők elleni erőszak világnapján demonstráló nőket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Korábban a hatóságok betiltották, végül mégis engedélyezték a nők elleni erőszakról szóló világnapra rendezett tüntetést Isztambulban, de ahogy összegyűltek a tüntetők, a rendőrség oszlatni kezdett.


A tegnapi nap betiltották a helyi hatóságok a nők elleni erőszak világnapjára szervezett tüntetést Isztambulban, amelyet végül ma késő délután mégis engedélyeztek. De nem sokkal a tüntetés kezdete után a rendőrség könnygázzal, gumibottal és gumilövedékkel kezdte el oszlatni a tüntetőket a török Tele1 televízió cikkének tanulsága szerint. Az oszlatásból egyébként főleg az első sorokban álló médiamunkatársak kaptak.

A felvonuló nők egy közleményt is közzé tettek a tüntetés előtt. A közleményben a tüntetők tiltakoztak a gyerekházasságok miatt, és azért, mert szerintük az igazságszolgáltatás Törökországban nem kezeli helyén a nők elleni erőszakot:

„A nők bármikor meghalhatnak, mert az ügyészek az erőszakos férfiak helyett a nők életmódját ítélik meg, és a bíróságok számtalan módszert találnak a férfiak igazolására. A nők minden nap szexuális erőszaknak vannak kitéve olyan mentalitás alatt, amely nem tiltja a 15 év alatti gyermekek házasságát sem.”

De felszólaltak a transzfóbia, a homofóbia és a feminizmus krimianalizálása ellen is.


Közleményükben beszéltek arról is, hogy „a növekvő munkanélküliség és a bizonytalanság miatt, amelyet a válság okoz, valamint a megélhetés és a jövőbeni biztonság hiánya” miatt nő a családon belüli erőszakok száma.


Felszólaltak a háború és a bevándorlók elleni erőszak ellen is. Végül kiáltványukat azzal fejezik be:

„Reményünk az az erő, amely a nők szolidaritásából ered. Reményünk, hogy a közös küzdelemben minden nap minden pillanatban, míg lélegzünk, erőt adunk az erőszakmentességgel. Nyitottabb, szabadabb, egyenlőbb és szolidárisabb világot képzelünk el, ahol egymásba karolhatunk, és identitása miatt senkit sem ér erőszak. Együtt mondjuk: Nem hagyunk el egy embert sem.”

Egyébként nem ez az első eset, hogy a nők elleni erőszak világnapján a török rendőrség erőszakosan lép fel a női tüntetőkkel szemben. Tavaly is feloszlatták az erőszakban elhunytakra emlékező tüntetést.