Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalommal való visszaélés és az eljárás akadályozása miatt emelnek vádat Donald Trump ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Demokrata Párt képviselői elindítják a vádemelési eljárást Donald Trump ellen – jelentette be szerdán Jerry Nadler demokrata bizottsági elnök. Két vádpontban is bűnösnek találták az amerikai elnököt: egyfelől amiatt, hogy Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökre nyomást gyakorolt, hogy indítson nyomozást Joe Biden egykori alelnök (és 2020-as demokrata kihívója) ellen, másfelől pedig azért, mert akadályozta a Kongresszust az eljárás lefolytatásában.

„Amikor Trump elárulja a bizalmunkat azzal, hogy saját érdekeit az ország érdekei elé helyezi, a demokráciánkat és az országunkat is veszélyezteti” – idézi a Guardian Jerry Nadlert.

A két vádpontot a törvényhozók 17 tanú több mint 100 óráig tartó meghallgatása után fogalmazták meg. Az igazságügyi bizottság várhatóan még a héten szavaz a vádakról, majd a döntést a ház egésze elé terjesztve, a képviselőház voksol az elnök alkotmányos úton történő felelősségre vonásának, azaz felmentési eljárásának a  megindításáról.   Nancy Pelosi demokrata házelnök a bejelentés előtt közölte: Donald Trump „megpróbálta korrumpálni a soron következő választásokat” és az elnök „továbbra is veszélyt jelent nemzetbiztonságunkra” – írja az MTI tudósításában.

Habár a több mint egy hónapja folyó meghallgatásokat tekintve ez most nagy előrelépésnek számít, nem valószínű, hogy valóban Trump eltávolításával fog véget érni az alkotmányos vádeljárás. Ahogy azt mi is megírtuk nemrég, az impeachment végső sorsát a Donald Trumphoz feltétlenül hű republikánus szenátusi többség és a szenátusi jobboldali többség vezetője, Mitch McConnell, Kentucky szenátora fogja eldönteni.

Ez azt jelenti, hogy republikánus többség szavaz majd róla, továbbá a szenátusi többség dönt arról is, hogy az alkotmányos vádeljárás pontosan milyen napirend, milyen meghallgatások és milyen teendők szerint zajlik le.

Amennyiben a Képviselőház megszavazza, hogy az ügyet a felsőházba küldjék, a demokraták elvesztik a folyamat feletti ellenőrzést, és mindent a republikánusok fognak irányítani.

A vád Trump ellen az, hogy hatalmát arra használja, hogy külföldi bevaatkozással befolyásolja a 2020-as választás eredményeit. Erre utaló, erős jel volt az a Mike Pompeo külügyminiszter által is végighallgatott telefonbeszélgetés, amelyben Trump arra kérte Vologyimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnököt, hogy az ország emeljen vádat Joe Biden demokrata elnökjelölti posztért induló volt alelnök fia ellen, annak ukrajnai üzleti ügyei miatt, cserébe az USA katonai segélyeiért.

Donald Trump – aki egyébként elutasított minden, vele kapcsolatos vádat – a harmadik amerikai elnök a történelemben, akit alkotmányos vádeljárás alá helyztek. Előtte Andrew Johnson 1868-ban és Bill Clinton 1999-ben volt ugyanebben a helyzetben, de végül egyiküket sem távolították el elnöki posztjáról.

(The Guardian, MTI)