Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fidelio: Nem bántaná végül a Nemzeti Kulturális Alapot az új törvényjavaslat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal – írja a Fidelio.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a Parlament honlapjára ma felkerült, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat szerint kisebb hatalma lenne az újonnan létrejövő Nemzeti Kulturális Tanácsnak.

A Nemzeti Kulturális Tanács elnökét a kormány határozatban nevezi ki, tagjai pedig a mindenkori MMA-elnök és a kultúrstratégiai intézmények vezetői lesznek, a Tanács feladata pedig az lenne, hogy a kultúra kormányzati stratégiáját irányítsa.

Az előadóművészeti törvény alábbi változásai szerepelnek a törvényjavaslatban:

  • Az állam által fenntartok színházak működtetéséhez szükséges forrást a költségvetés biztosítja.
  • Az önkormányzati fenntartású színházakét az önkormányzat.
  • Ha az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni, az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő, amit a kormány megvizsgál.

A törvényjavaslatból kikerült a független színházak működési támogatásának tilalma is.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: december 4-én kapott szárnyra a hír, hogy a kormány a december végi törvénykezési dömpingben a kultúra ellenőrzését is a végletekig központosítaná.

Ráadásul mindezt tették álságos módon a Gothár-ügyre hivatkozva (hogy ez miért nem állja meg a helyét, arról itt írtunk bővebben).

Az elmúlt napokban indult online petíció, számos neves művész és színház állt bele a tiltakozásba, ma estére pedig tüntetés is szerveződött.

A törvényjavaslatról szerdán szavaznak majd.

via Fidelio