Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spontán sztrájk tört ki egy szerbiai gyárban, 3 embert kirúgtak, 32 főt felfüggesztettek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Masina nevű szerb portál írta meg, hogy a német Dräxlmaier három dolgozót is kirúgott nagybecskereki gyárából azok után, hogy október 9-én spontán sztrájk kezdődött az alacsony és átláthatatlan bérezések, valamint a rossz munkakörülmények miatt. A telephely közel 6000 dolgozójának körülbelül 80%-a támogatta a munkabeszüntetést.

A hirtelen jött leállásra azután került sor, hogy október 9-én reggel a dolgozók tömegesen olyan bérszámfejtéseket kaptak kézhez, amelyben nem jól számolták el a munkaórákat, így lényegesebben kevesebb fizetést akartak adni nekik. A Masina riportja szerint kora délutántól egészen az éjszakai műszakba nyúlóan sztrájkoltak az alkalmazottak.

Az autóipari beszállítással foglalkozó vállalat a 3 elbocsátás mellett 32 alkalmazottat is felfüggesztett a sztrájk után, és mindössze havi 85 Euróra csökkentették fizetésüket – azt viszont nem indokolták meg, mi alapján választották ki pont őket a több ezer dolgozó közül. Végül a munkaügyi felügyelőség avatkozott közbe, és megállapította, hogy a szerb munkatörvényekkel ellenkezik a felfüggesztés, ezért ezt nem sokkal később a felfüggesztéseket visszavonták.

A Dräxlmaier azonban a portálnak azt mondta, „vannak emberek, akikkel szemben elvesztették a bizalmat a jövőbeli együttműködést illetően”.

Nagybecskerek a Vajdaság harmadik legnagyobb városa, és magyar lakossága is jelentős, a 76 ezer főből körülbelül minden hetedik fő határontúli magyar.

A Masinának Robert Koska, a 3 kirúgott dolgozó egyike nyilatkozott. Tőle a cég azért vált meg, mert szerintük a férfi még október 10-én reggel sem folytatta a munkát, pedig a hivatalos munkabeszüntetés addigra véget ért. Az egyébként egyedülálló, háromgyerekes apa nem érti, miért rúgták ki erre hivatkozva, ugyanis senki sem dolgozott másnap reggel – a vezetésre vártak, hogy elkezdhessék a tárgyalásokat.

Juhász András, a Masina munkatársa a Mércének azt mondta, nem történt változás azóta, hogy ők november végén és december elején részletesen beszámoltak az ügyről, így sajnos valószínűleg „minden visszatért a régi kerékvágásba”.

A portál a cikkben megemlíti azt is, hogy a rengeteg embert foglalkoztató gyár Nagybecskerek „Szabad Zónájában” van, vagyis sok szabály és adózási kötelezettség alól kivételt élvez, valamint 2007-2012 között több mint 4 millió eurós állami támogatást is kapott.

A Masina december 2-án hosszú, angol nyelvű riportot közölt arról, hogy bár egykor kiváltságnak számított a Dräxlmaiernek dolgozni, mára rendkívül embertelenek lettek a munkakörülmények és a fizetések is megalázóan alacsonyak. A cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Wikipedia