Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1,3 milliárd forintnyi túlárazott ügyvédi megbízást talált Pécs új polgármestere az önkormányzatnál

Sajtótájékoztatón jelentette be Péterffy Attila, Pécs új polgármestere, hogy az immár hetek óta zajló átvilágításon újabb gyanús ügyletekre sikerült bukkanniuk.

Ahogy azt már korábban mi is megírtuk: Péterffy szinte közvetlenül az önkormányzati választás után jelentette be, hogy elindította a városi cégek átvilágítását. Az átvilágítással foglalkozó, kizárólag pécsi ügyvédekből álló csoport vezetője, Bodnár Imre akkor a Szabad Pécsnek azt nyilatkozta:

az ellenőrzés elsősorban a vagyongazdálkodást célozza, arra kíváncsiak, hogy eddig felelősen és a szabályoknak megfelelően történt-e minden: a szerződésekre, beszerzésekre, pályáztatási folyamatokra is rá fognak nézni.

Nem sokkal ezután Pécsen két önkormányzati cégnél is felálltak vezető beosztású dolgozó.

Október végén pedig Péterffy Attila közölte: az önkormányzati cégek vezetői után az önkormányzati intézmények vezetőit is arra utasította,

hogy egyeztetés és polgármesteri engedély nélkül a szabad előirányzatok terhére ne vállaljanak új kötelezettséget, ne haladják meg a rendelkezésükre álló előirányzatokat, sőt törekedjenek a megtakarítások elérése.

Az átvilágítás során újabb érdekes részletre sikerült bukkannia az új városvezetésnek.

Bodnár Imre a mai sajtótájékoztatón bejelentette: megvizsgálták, hogy az önkormányzat, és az alá tartozó gazdálkodó szervezetek milyen ügyvédi szolgáltatásokat vettek igénybe az előző önkormányzati ciklusban, és ez mennyibe került.

A végösszeg igencsak borsos: több mint 1,3 milliárd forint ügyvédi munkadíjat fizetett ki az önkormányzat és annak gazdálkodó szervezetei. Bodnár beszámolója szerint vannak olyan gazdasági társaságok, mint például a városüzemeltetéssel foglalkozó Biokom, amely 217 millió forintot, vagy a Tüke Busz, ami 160 millió forintot fizetett ki ügyvédi díjakra.

Bodnár közölte:

„Álláspontunk szerint körülbelül egyharmadával túl vannak árazva ezek a jogi szolgáltatások.”

Péterffy hozzátette: nem elég, hogy feltárták ezeket a problémákat, olyan intézkedéseket is hoznak, amelyek meggátolják, hogy a jövőben hasonló problémák léphessenek fel.

A polgármester jelezte, hogy december 15-i hatállyal az összes, általuk aggályosnak ítélt ügyvédi megbízást felmondják, az elsődleges céljuk ugyanis az, hogy a lehető leghamarabb „takarékos üzemállapotba” hozzák a várost. Azt is jelezte, hogy a jövőben nem lesznek az eddigihez hasonló, átalánydíjas ügyvédi megállapodásaik, amelyek konkrét tartalom nélkül működnek, ezek ugyanis „tipikusan kifizetésre alkalmas” eszközök. Ehelyett a továbbiakban óradíj alapú, kifejezetten konkrét ügyletekhez kötött szerződéseket kötnek majd.

És mivel úgy látják, hogy eddig az volt a gyakorlat, hogy a határozott időtartamú szerződésekkel bebetonoztak egyes ügyvédeket (akiknek aztán súlyos milliókat fizettek ki), a jövőben kizárólag 30 napos határidővel felmondható konstrukciókban gondolkodnak majd, hogy ez ne történhessen meg többé.

„Ezek azok az intézkedések, amelyek a közpénz feletti gondos gazdálkodást garantálni tudják” – fogalmazott a polgármester.

A sajtótájékoztatót a Szabad Pécs közvetítette, itt lehet újra megnézni: