Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bemutatkozott Pollreisz Balázs, a győri ellenzék polgármester-jelöltje

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közös sajtótájékoztatón mutatkozott be Győr város polgárainak az ellenzék új, közös polgármesterjelöltje, az MSZP-s Pollreisz Balázs. Az északnyugati megyeszékhelyen tartott tájékoztatón minden ellenzéki, együttműködő párt képviseltette magát, de megjelent az októberi jelölt, a DK-s Glázer Tímea is.

Glázer bejelentette, a jelöltséget újból nem tudta vállalni, mert „egészségügyi állapota ezt nem teszi lehetővé, jelen pillanatban is folyamatosan orvosi vizsgálatokra járt. Kiemelte azonban, hogy Pollreisz Balázs jelöltségét minden értelemben támogatja, és „gratulál” neki ahhoz, hogy ezt elvállalta.

Pollreisz Balázs polgármester-jelölt megköszönte a „köztársaságpárti erők” felkérését a jelöltségre, de hozzátette, ugyanerre kérte számos győri polgár is, személyes beszélgetések során.

Arra, hogy miért csak most került sor az ellenzéki jelölt megnevezésére, de a tárgyalásoknak csak most lett eredménye, de sajnos „fortélyos félelem igazgat” Pollreisz szerint Győrben is, így civil, közös jelölt helyett ő, mint szocialista pártpolitikus vállalta végül a jelöltséget.

„A Győrben élők pontosan látják, hogy mostanra a város konkrét és átvitt értelemben is bemocskolódott. Van szemét is az utcákon, de más mocsok is van: ez a korrupció. Ezt fogjuk együtt itt felszámolni, és együtt tiszta vizet öntünk a pohárba.”

Pollreisz szerint megválasztása után egyik első döntése az lenne, hogy a város összes szerződését független, civil jogvédő szervezettel vizsgáltatná át, így világossá válna a gazdasági és politikai helyzet.

Ez új jelölt ezenkívül békés, együttműködő politikát ajánl. Hangsúlyozta, ez az együttműködés már csak azért is szükséges, mert sikere esetén egy fideszes többségű városi közgyűléssel kellene hozzálátni a munkához.

Ezért a győrieket, minden lakost hívott közös munkára.

Gréczy Zsolt a Demokratikus Koalíció részéről fejezte ki támogatását Pollreisz felé, „aktivitása és szakértelme” Gréczy szerint garancia arra, hogy megfelelő jelöltet találtak.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke különleges lehetőségnek nevezte, hogy miután több helyen nagyon sikeres volt októberben az ellenzéki együttműködés, most Győrben, Pollreisz Balázs jelölt mögött is ilyen együttműködés jöhet létre.

„A szabad városokon keresztül vezet az út a szabad Magyarországhoz”

-szögezte le.

Buzinkay György, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy október 13-án „megdőlt az a mítosz”, hogy az összefogás nem működik, és ha egy jelölt áll szemben a Fidesz jelöltjével, „Magyarországon bárhol legyőzhetőek” a kormánypárt jelöltjei, tisztségviselői.

„A Fidesznek helytartói vannak, az ellenzék pedig a helyi emberekért dolgozik és visszaadja az önkormányzatiságot a helyiek kezébe.”

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, nagyon örülnek az egy az egy elleni felállás Győrben is, és kiemelte, „reméli nem lesznek majd olyan szabadúszók, akik ebbe bele akarnak majd szólni.”

Az LMP támogatásáról biztosította az ellenzék közös jelöltjét Kendernay János, az LMP társelnöke is, és kiemelte, a zöld párt a kezdetektől fogva része az ellenzéki együttműködésnek, és „hisznek a város érdekét szolgáló” politikai együttműködés hatékonyságára. Arról is beszélt, hogy Győrben a levegő minősége, a tömegközlekedés katasztrofális helyzete és a zöldterületek nagysága a fő porblémák, ezekben várnak intézkedéseket Pollreisz Balázs megválasztása esetén.

Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő a Párbeszéd nevében támogatta a jelöltet, hangsúlyozta, hogy „a korrupció korszakát,” „az Orbán-korszakot” le kell zárni, és Győr adottságait a győri polgároknak kell élvezniük, ők nyugalmat, fejlődést és a „város hírnevének visszaadását” várják most el a polgármesterüktől.

Noha a Momentum mozgalom korábban azt javasolta, előválasztással döntsenek a győri ellenzéki jelölt személyéről, a mostani sajtótájékoztatóból kiderült, ehelyett minden ellenzéki párt beállt Pollreisz mögé, akinek úgy tűnik, ezen az oldalon nem akad kihívója a január 26-i választás előtt.

Győrben Borkai Zsolt, botrányba keveredett polgármester november 8-i lemondása után végül 2020. január 26-ára írtak ki időközi polgármester-választást, amely előtt a jelöltállítás határideje immár vészesen közeleg, december 23-án, délután 16 óráig le kell adni a szükséges ajánlásokat.

A korábbi jelölt, Glázer Tímea korábban, november 6-án a Mércének még azt nyilatkozta, szívesen indulna újra a győri polgármesteri posztért, akár egy előválasztáson is, a most említett egészségügyi problémáiról akkor még nem tett említést, és úgy vélte:

„én az ellenzék közös jelöltjeként indultam itt el, nyilván úgy tudok elindulni újból közös jelöltként ha mindegyik párt engem támogat. Mi készen állunk, és magam is készen állok.”

A győri sajtótájékoztatót élőben is közvetítettük, itt lehet azt visszanézni:

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba