Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január 26-ára írták ki a győri időközi polgármester-választást

Ez a cikk több mint 4 éves.

A győri Helyi Választási Bizottság ma délutáni döntése értelmében 2020. január 26-ára írtak ki a városban időközi polgármesterválasztást, miután november 8-án Borkai Zsolt polgármesteri megbizatása lemondásával megszűnt – adta hírül az MTI.

A választást legkésőbb 120 napon belül írhatják ki a polgármesteri megbízatás lejárta után, ezt figyelembe véve kifejezetten korai időpontot jelölt meg a bizottság, tekintve hogy a törvények adta lehetőségek szerint egészen március 7-ig ki lehetett volna tolni kampány végét.

A további, közzétett határidők szerint 2019. december 23.-án, délután 16 óráig lehet a polgármester-jelölti jelöléseket az irodánál leadni, a kampányidőszak hivatalosan december 7. és január 26. este 7 óra között tart majd, a névjegyzékben szereplőket pedig december 6-ig kell kiértesíteni.

A határidők már csak azért is szorosak, mert a Momentum korábbi felvetése szerint a szex- és korrupciós botrányaiba belebukó Borkai Zsolt kihívójának szerepére Győrben is előválasztással kíván készülni az ellenzék, miután Budapest főpolgármesteri posztjáért és a budapesti 9. kerületi polgármesterjelöltségért egyszer már hasonlóan mérkőztek meg egymással az ellenzéki párt jelöltjei.

Minden előválasztási győztes sikert aratott azután, az október 13-i önkormányzati választáson is.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum fővárosi főpolgármester-helyettese, egyben pedig a győri előválasztás ötletgazdája éppen ezért bátorította arra győri ellenzéket, ők is válasszák ezt az utat.

Mivel azonban a polgármester-jelöltségre szenteste előtt egy nappal van az utolsó lehetőség jelentkezni, és ezek után, az ünnepi időszak elmúltával is maximum 3 hét kínálkozik az előválasztás megszervezésére, ezért Győrben kifejezetten szorítani fog az idő a folyamat lebonyolítására.

A DK-s Glázer Tímea, aki közös ellenzéki polgármesterjelöltként egy hónapja pár százalékpontra kapott ki Borkaitól néhány napja épp a Mércével közölte, ő szívesen belemenne az előválasztásba, és jó ötletnek tartja a felvetést.

A Fidesz időközben már talált a városban új, saját polgármesterjelöltet. Dézsi Csaba András kardiológus-professzor indulhat el az ellenzéki előválasztás győztese ellen. Dézsi eddig is a városházán, a Fidesz frakciójában ült.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba