Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma tárgyalták volna a fóti gyermekotthon ügyét, de a fideszes képviselők nem jelentek meg

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délelőtt készült dönteni az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága a fóti gyerekotthon ügyében, ám az ülést határozatképtelenség miatt meg sem tudták tartani, adta hírül a Népszava. Második napirendi pontként tárgyalták volna Szél Bernadett határozati javaslatát, de a többségben lévő kormánypárti tagok távol maradtak.

Még idén februárban érkezett a hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megszűntetné a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő akkor közérdekű adatigénylést adott be, hátha megtudhat valami konkrétumot. Kérését azzal az indokkal utasították el, hogy az otthonnal kapcsolatos dokumentumokat tíz éve titkosították, így most azt sem tudni, pontosan hová és mikor helyeznék át a gyerekeket, illetve miért van szükség ilyen hirtelen a gyerekközpont bezárására.

Szél Bernadett javaslatai a következők:

  • azonnal állítsák le a fóti gyermekotthonban gondozott speciális szükségletű gyerekek gondozási helyének megváltoztatására irányuló eljárásokat,
  • helyezzék hatályon kívül a 2016-ban elfogadott, a gyermekközpontban nyújtott ellátások új helyszíneken történő megszervezéséről szóló nem nyilvános kormányhatározatot, valamint biztosítsa a gyermekközpont működéséhez szüksésges forrásokat,
  • állítsanak fel egy állandó Gyermekvédelmi Egyeztető Fórumot a gyermekvédelmi intézmények átszervezésével, a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával kapcsolatos döntéseket tegyék átláthatóvá.

Szél Bernadett szerint a kormánynak már annyira kínos az ügy, hogy inkább nem jelennek meg az ülésen, nehogy szembe kelljen nézniük az elmúlt három év hibáival.

Az ülésről (vagyis hát az üres teremről) Szél videót is készített:

Fülöp Attila szociális államtitkár egyébként azzal indokolta az EMMI döntését, hogy céljuk a „nagy létszámú tömegintézmények” felszámolása, és az olyan leromlott állapotú otthonok kitagolása, amelyek a település központoktól messze helyezkednek el. A gyerekközpont egyébként egyik feltételnek sem tesz eleget: nem tömegintézmény, zsúfoltnak sem mondható, valamint a fóti településközponttól sem esik messzire. Szél ezek után bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, a Fővárosi Törvényszék pedig elsőfokon kimondta: az EMMI-nek ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat. A per során viszont fény derült egy érdekes körülményre is: hogy a tárca nincsen birtokában a fóti központ bezárásáról szóló szakmai tervének.

Szerzőnk, Kertész Anna a fóti helyzetet elemző, hosszabb cikke egyébként itt olvasható.