Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott Málta miniszterelnöke, miután egyre bonyolódik a meggyilkolt újságíró ügye

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap este, a közszolgálati televízióban jelentette be lemondását Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat. A munkáspárti politikus azt mondta, még januárig pozíciójában marad, de úgy látja, „tiszta lapra van szükség”.

A miniszterelnök lemondását több botrány is megelőzte a szigetországban: november végén például rejtélyes körülmények között összeomlott az áramszolgáltatás, úgy, hogy mindeközben egy energiamutyi-ügy van kibontakozóban.

Az ország áramellátásának egy része megújuló energiaforrásokból és valóban vízalatti vezetékeken át érkezik Szicíliából, másrészt viszont a Delimara erőműből is kapnak némi energiát. Ennek az erőműnek az ügyében (is) nyomozott éppen Daphne Caruana Galizia újságírónő, amikor 2017. október 16-án merénylet áldozata lett. Galizia munkája alapján sejthető, hogy a megbízást teljesítő, az erőművet megépítő cégek mögött némi offshore-ügyeskedés húzódik, amely több magas rangú kormánytisztviselőt és vezető üzletember lefizetését is érinti.

A Népszava pedig pont az előző héten írt arról, hogy az egyikük, Yorgen Fenech ellen az ügyszség eljárást indított, társtettesként gyanúsítják az újságírónő meggyilkolásáért; Fenech szombaton ártatlannak vallotta magát.

Nem Muscat az egyetlen a kormányból, aki mostanában nyújotta be lemondását: így tett Konrad Mizzi, az erőmű-ügyben úgyszint érintett miniszter is, valamint Muscat kabinetfőnöke, Keith Schembri, aki pedig Fenech őrizetbe vétele után tett terhelő vallomást, valamint azt állította: tudomása volt a korrupciós ügyekről.

Muscat miniszterelnöki posztja mellett munkáspárti tagságáról is lemond, helyettesét 2020. január 12 után választják majd meg.