Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljes áramkiesés és óriási korrupciós botrány bénítja meg Máltát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedd délután gyakorlatilag a szigetország egészében összeomlott az áramszolgáltatás – adja hírül a Times of Malta. A máltai sajtó nem tudja, hogy mi okozza az áramszünetet, az ország vezető áramszolgáltatója, az Enemalta csak pár órával később állt elő magyarázattal: a cég vezetője szerint a máltai áramszükséglet nagy részét fedező, Szicíliából érkező vezetékkel vannak gondok az olasz oldalon, a mérnökök pedig dolgoznak a probléma fokozatos feloldásán. (Este fél hat után lassan elkezdett visszaállni az áramszolgáltatás a normális kerékvágásba.)

Az áramkiesést azt teszi különösen érdekessé, hogy Málta épp a kellős közepén van egy energiamutyi miatt kialakult botrányban, amely több magas rangú kormánytisztviselőt és vezető üzletembert is érint.

Épp ma mondott le a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri és Konrad Mizzi turisztikai miniszter, de a rendőrség múlt héten őrizetbe vette a szigetország egyetlen fosszilis energiát feldolgozó erőművének egyik tulajdonosát, Yorgen Fenech-et.

A korrupciós botrány lassan két éve húzódik, hiszen 2017. október 16-án lett merénylet áldozata Daphne Caruana Galizia, az az oknyomozó újságíró, aki többek között épp a Schembrit, Mizzit és Fenech-et is érintő energiamutyi feltárásán dolgozott.

Az ügy a Delimara Erőmű kapcsán bontakozott ki, amelynek megépítését 2013-ban rendelte meg a máltai kormányzat. Az erőművet egy három cégből álló konzorcium építette meg, a munkálatok 2017 áprilisában fejeződtek be. Az erőmű megbízhatóságával kapcsolatban hamar aggályok merültek fel, az Enemalta kritizálta is a kivitelezést.

Bő fél évvel azelőtt, hogy felrobbantották volna, Caruana Galizia – a globális offshore-hálózatokat leleplező Panama Iratokra hivatkozva – egy 17 Black nevű dubaji cég után kezdett el nyomozni, az offshore-ügyintézésre szakosodott ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumok ugyanis máltai politikai szálakat sejtettek a cég mögött.

A tragikus halált halt oknyomozó újságíró már nem tudta kideríteni, hogy ki is áll a 17 Black mögött, amely meg nem nevezett szolgáltatásokért fizetett ki jelentős összegeket két panamai offshore-cégnek, amely mögött Keith Schembri miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Konrad Mizzi, 2013 és 2014 között energiaügyi miniszter álltak.

Csak később, tavaly novemberben derült ki, hogy a 17 Black tulajdonosa nem más, mint Yorgen Fenech üzletember, aki egyharmad részben tulajdonosa a Delimara erőműnek. Így még erősebbé vált a Caruana Galizia által már korábban is megfogalmazott gyanú, hogy üzleti körök lefizethettek kormánytisztviselőket.

Fenech-et múlt szerdán vette őrizetbe a rendőrség, miközben luxusjachtján próbált megszökni az országból. Joseph Muscat miniszterelnök később megerősítette, az üzletembert az oknyomozó újságírónő meggyilkolása kapcsán tartóztatták le. Fenech egy nappal azután kísérelt meg elmenekülni, hogy Melvin Theuma, a merényletben való részvétellel gyanúsított „összekötő” elnöki kegyelemet kért a nyomozást segítő vallomásaiért cserébe. Theuma a kegyelmet később meg is kapta.

Málta áramellátásának kisebb része megújuló energiaforrásokból és a Delimara erőműből származik, ám túlnyomó többsége egy vízalatti vezetéken érkezik Szicíliából.