Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiújultak az utcai összecsapások Hongkongban, ismét ezrek az utcákon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Többezres tüntetés zajlott Hongkong utcáin vasárnap, egy héttel a városállamban tartott helyhatósági választások után. A tüntetők a Carrie Lam vezette kormány lemondását sürgették, és több helyen összecsaptak a rohamrendőrökkel.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel fél éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét. Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását követelték.

A demonstráció végén egy több száz fős csoportosulás az Egyesült Államok helyi konzulátusához vonult, és ott köszönetet nyilvánítottak Trump elnöknek, amiért a hét folyamán törvénybe iktatta a hongkongi tüntetők támogatását.

A múlt heti önkormányzati választásokon az ellenzékinek számító, demokráciapárti erők elsöprő győzelmet arattak a Peking-párti jelöltekkel szemben, jelenleg mintegy 90 százalékos többséggel vehetnek részt a helyi irányításban.

A vasárnapi demonstrációkat azután kezdték szervezni, hogy egy magas rangú hongkongi vezető az eddigi tüntetések kivizsgálására felállítandó bizottságról nyilatkozott. A szerinte független vizsgálóbizottság feladata az lenne, hogy kivizsgálják az eddigi zavargásokat, illetve azok hatósági kezelését.

A hongkongi rendőrség június óta 10 ezer könnygázlövedéket lőtt ki John Lee hongkongi biztonsági államtitkár szerint.

 

Mintegy 50 esernyős demonstráló fejezte ki tiltakozását csütörtökön Budapesten is, a Kínai Népköztársaság nagykövetsége előtt az ellen, ahogyan az ország a Hongkongban kialakult tiltakozásokra reagált. A szolidaritási eseményt szervezők kifejezték, az ujgur autonóm terület „táborokba” gyűjtése után Kína most Hongkongban is rendőrállamot akar kialakítani, és miközben az ellentüntetők szerint rendőröket is megöltek, ez nem igaz, ugyanakkor tüntetők közül számos halálos áldozat volt.

„Hongkong szálka az egypártrendszer szemében, ahogyan szálka a kis sziget, Tajvan is. […] A kínai párt nem ismer el a magáétól eltérő véleményt, és minden ilyen véleményt kész megtorolni. Ismerjük ezeket a módszereket ma újra Magyarországon.”

-hangsúlyozta az egyik tiltakozó, egy hangosbeszélőbe bejátszott, felvett beszédből, miközben ő leragasztott szájjal demonstrált.

(Reuters ; Hong Kong Free Press)