Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „valódi keresztény szabadságról” fogalmaztak meg kiáltványt közösen keresztény vezetők és értelmiségiek Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több keresztény felekezet tagjai közösen adtak ki nyilatkozatot Advent első vasárnapján, a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által is gyakran emlegetett „keresztény szabadság” tárgykörében. A kiáltványt egy nemzetközi, ökumenikus szimpózium keretében az azt aláírók ma mutatták be, és vitatták meg a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

A kiáltvány szövege úgy fogalmaz:

„Világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal.
A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre.”
A nyilatkozat a továbbiakban hasonlóan karakteres elítéli a vallásszabadság szerintük demokráciával együtt megvalósuló csorbítását, és ebben a keretben azt is, hogy Iványi Gábor lelkész és egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státusza 2011-es elvesztése óta sem tudta visszaszerezni Magyarországon az ezzel a státusszal járó hivatalos titulust.
Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek az aláíró katolikus, és protestáns-metodista egyházi személyiségek közösen hívták fel a figyelmet arra is, az egyre inkább az autoriter hatalomgyakorlás felé forduló rendszerekben ennek hátrányait a szegények, a nők, a vallási, etnikai és szexuális kisebbségekhez tartozó emberek szenvedik meg leginkább, mellettük pedig minden keresztény embernek határozottan ki kell állnia.
A hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, sőt korlátozza az élet fenntartásához szükséges lehetőségeiket. Testvéri szolidaritással tekintünk a fogyatékkal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek. Közelebb akarunk lépni azokhoz, akiken keresztül meglátjuk önmagunk törékenységét. A keresztény szabadság szellemében egymás társai, barátai, partnerei vagyunk.
Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása.
– írták még.

A kiáltványt ma délután 2 órai kezdettel, egy beszélgetést követően hirdették ki annak aláírói, akik között ott találhatóak a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészei (Dr. Iványi Gábor elnök, Ifj Iványi Gábor, Kertai-Szabó Ildikó, Iványi Miklós, Lakatos Anka, Ónodi István és Verebics Petra lelkipásztorok), Deák Dániel a budapesti Corvinus Egyetem és Dr. Anna Rowlands, az angliai, Durhami Egyetem római katolikus teológusai. Zsidó közössége nevében pedig Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Hitközség rabbija támogatólag aláírta azt.

A résztvevők éppen Advent közeledtével a nyilatkozat kiadásával is jelezni akarták, értékrendjük és véleményük szerint nem egyeztethetőek össze a kereszténység alapelvei azzal a fajta autoriter és kirekesztő hatalomgyakorlással, amely Orbán Viktor politikáját jellemzi, sőt, óva intenek a szélsőjobboldali politika ellen:

„Azért szólaltunk meg most, mert az emberi történelemből – s annak legsötétebb fejezetéből ismert veszedelmek alattomos visszatérését érzékeljük. Nem a világ pusztulását várjuk, hanem az igazság, az isteni akarat és a békesség jelenbeli kiteljesedését. Várakozásban élünk, de Pál apostoltól tudjuk, hogy míg mi a Messiás el- vagy visszajövetelét reméljük, az egész teremtett világ valamennyi élő és érző lénye az Isten lányainak és fiainak eljövetelét sóvárogja. Azt akarjuk, hogy döntéseinkben, hitvallásunkban, tetteinkben, a másik mellé való odaállásunkban, az örökségül kapott teremtett világ megóvásában nyilvánvalóvá legyen, hogy Isten gyermekei vagyunk.”

-írják zárszavukban.

Nem ez az első akció, amellyel a testvérközösség és szövetségesei a Fidesz-KDNP politikája ellen tiltakoznak. Tavaly ugyancsak Iványi Gáborral folytatott beszélgetésében Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök a kormány menekültpolitikáját is kritizálta, akkor úgy fogalmazott:

A politikai kereszténység a „keresztény Európa értékeit” akarja védeni a muszlimoktól, ez azonban csak ideológia, „a hit nem itt kezdődik.”

Címlapkép: MET Facebook