Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder János aláírta az új szakképzésről szóló törvényt, holnap pedagógusok tüntetnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Érvénybe lép a jövő évtől a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott új szakképzési törvény, ugyanis köztársasági elnök aláírta azt – számol be róla az Eduline. Az átengedett törvényjavaslat megtalálható  a Magyar Közlöny friss számában is.

Az új törvény alapján a következő tanévtől gyökeresen megváltozik majd a szakképzési rendszer: az oktatók a közalkalmazotti törvény helyett a munka törvénykönyvének hatálya alá fognak tartozni. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez azért problémás, „mert rövidebb lehet a felmentési idő, megszűnhet az áthelyezési lehetőség, a munkáltató állásfelajánlási kötelezettsége.”

Egyúttal változik az iskolák megnevezése és a képzések hossza is.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 reggeli műsorában azt nyilatkozta: átlagosan 30 százalékkal nőhet az oktatók bére, céljuk, hogy vállalati szakembereket csábítsanak az oktatási szférába.

Emellett a törvény szerint a diákok innentől tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződéssel végzik majd el gyakorlataikat a duális képzőhelyeiken, tehát cégeknél, akár már 15 éves kortól. Egy úgynevezett „dobbantóprogram” is része az új törvénynek, amely az általános iskolát el nem végző, „magatartási és tanulási zavarokkal küzdő”, az iskolai rendszerben lemaradó, illetve képzésben résztvevő diákok felzárkózását szolgálja, valamint a későbbiekben egy részszakma megszerzését biztosítja. A gyerek részvételéről annak egészen 18 éves koráig a szülő köteles gondoskodni, ha ez nem valósul meg, szüneteltetik a gyermek után járó összes juttatást.

A PSZ a törvény ezen pontját is kritizálta: szerintük a munkaszerződés miatt könnyebben sérülhetnek majd a diákok jogai, vélhetően elég alacsony fizetést kapnak majd, illetve azt sem lehet tudni, hogyan lesz idejük az érettségire is felkészítő technikumba járó diákoknak tanulni az érettségi vizsgákra.

A törvényjavaslat szerint ugyanis vizsgatárgyanként –  a vizsga napjával – együtt mindössze négy munkanapot, a szakmai vizsga előtt pedig tizenöt munkanapot kell biztosítson a munkáltató a diákoknak.

A PSZ ezen felül arról számolt be: a szakképzési centrumok beazonosíthatatlan, fejléc és aláírás nélküli leveleket küldtek szét a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak. Szerintük a levélben több dolog elhallgatásra kerül, illetve valótlanságok is szerepelnek benne. Hogy ezek pontosan mik, ebben a Facebook posztban részletesen beszámolnak róla:

A szakszervezet a holnapi napra tüntetést is szervezett az oktatásban uralkodó problémák megoldását követelve. Pénteki közleményük szerint a szakképzési törvény aláírásával Áder újabb okot adott arra, hogy holnap utcára vonuljanak a pedagógusok. A PSZ követelései a következők:

  • Értékálló bért az oktatásban dolgozóknak!
  • Maradjanak közalkalmazotti státusban a szakképzésben dolgozók!
  • Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit!
  • Rendezzék a túlmunka kérdését!
  • Vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását!

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke az új szakképzési törvény veszélyeiről publicisztikát is írt nekünk, amely itt olvasható.