Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját fotóikkal és személyes üzenetekkel követelik a szülők, hogy ne idegen hivatalnokok küldjék iskolába a gyerekeiket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Saját magukról készült fotókkal és személyes üzenetekkel kezdett tiltakozó akcióba a Szülői Hang civil szervezet, amellyel a kötelező, hatéves korban történő beiskolázás visszavonását követelik a kormánytól.

A fotókat ezen az oldalon hozzák nyilvánosságra. Várják az érintett szülők, pedagógusok, szakemberek jelentkezését, de azokét is, „akik most közvetlenül nem érintettek, de egyetértenek abban, hogy ezt a gyalázatos törvényt vissza kell vonni” – írja a Szülői Hang szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleménye.

Az online akció mellett a szülők levélben kérik a Miniszterelnökséget, hogy vonják vissza a köznevelési törvény ide vonatkozó rendelkezéseit.

Mint ismert, a júliusban elfogadott új köznevelési törvény szerint jövőre a szülők és az óvodapedagógusok helyett már az Oktatási Hivatal fogja eldönteni, hogy a hatodik életévüket betöltött, vagyis tankötelessé vált gyerekek maradhatnak-e még egy évet óvodában, vagy mindenképpen iskolába kell menniük. (Korábban az óvodapedagógus és a szülő közösen dönthetett erről, ha pedig nem értettek egyet, a pedagógiai szakszolgálat tett igazságot a kérdésben.)

Azonban – ahogyan arról mi is beszámoltunk – a minisztérium csak a múlt héten tette közzé az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendeletet. Ebből pedig az derült ki, hogy ha a szülők halasztást kérnek gyermeküknek, az erről szóló igényüket csak január 1. és január 15. között nyújthatják be.

Mivel az új szabályozás már azokra is vonatkozik, akik 2020 augusztus 31-e előtt betöltik a hatéves kort, így a szülőknek alig egy hónapjuk maradt, hogy beszerezzék a halasztási kérelemhez szükséges igazolásokat, ráadásul ez magába foglalja a karácsonyi ünnepi időszakot is.

„A szülők jelentős része így csapdahelyzetbe került, ugyanis papírokat kellene beszerezni a januári hivatali eljáráshoz, de nem ismeretes hogyan lehet ilyen papírokhoz jutni, nem tudható, hogy az Oktatási Hivatal milyen szempontok alapján fog dönteni, és pont az Oktatási Hivatal eljárása gátolhatja meg a szülőket abban, hogy eljussanak a pedagógiai szakszolgálatokhoz, amivel az iskolaéretlenség hivatalosan alátámasztható lenne” -írják a tiltakozó szülők.

A kormány azzal indokolta az Oktatási Hivatal kijelölését a halasztások elbírálására az, hogy „kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és teljesen indokolatlan felmentéseket”.

Az EMMI emellett azzal is megbízta az Oktatási Hivatalt jelölte ki arra, hogy a pedagógiai szakszolgálat szakértőit is bevonja az iskolaérettségi vizsgálatba, ám ahogyan a Szülői Hang is felhíja a figyelmet, erre vélhetően csak az esetek kis részében kerülhet sor, hiszen az országban nincs elegendő szakértő az összes érintett gyermek megvizsgálásához. Ráadásul a halasztáshoz kapcsolódó vizsgálat lefolytatásához a vonatkozó kormányrendelet 15 napon belüli vizsgálatot ír elő a szakszolgálat számára az így is tömegesen beérkező kérelmek mellett is; a Szülői Hang szerint ez csak akkor teljesíthető, ha a hivatal a gyermekek nagy részénél a szakszolgálat bevonása nélkül dönt.

A civilek azt is kiemelik: téves az az elképzelés, hogy az iskolaéretlenséget papírokkal kellene bizonyítani, és az Oktatási Hivatal egyszerűen alkalmatlan erre a célra.

Hangsúlyozzák, nem hivatali eljárás, hanem a gyermek személyes ismerete szükséges annak eldöntéséhez, hogy a gyermeknek jót tenne-e további egy év óvodai nevelés.

A kötelező hatéves beiskolázás ellen a teljes szakma tiltakozik: a törvénymódosítás parlamenti vitája után felolvasott és a kötelező hat éves beiskolázásra is kitérő állásfoglalásunkhoz több mint 40 szervezet csatlakozott. Korábbi videóüzenetünkben a szülők személyesen fordultak a miniszterhez a törvény visszavonását kérve.

( szuloihang.hu, via Népszava)