Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakoztak a magyar EP-képviselők az országgyűlési képviselők jogainak csorbítása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szolidaritási akciót szerveztek a keddi plenáris ülés szünetére a magyar EP-képviselők, az akción többek között német, osztrák és svéd politikusok is részt vettek – például az S&D-frakció spanyol elnöke, Iratxe García Pérez, és a korábbi német frakcióvezető Udo Bullmann. Magyar részről a szervező Ujhelyi Istvánon kívül a Demokratikus Koalíció politikusai és Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő vettek részt a megmozdulásban.

EP-képviselők szolidaritásukat fejezik ki a „szájzár” törvény miatt a magyar ellenzéki országgyűlési képviselőkkel 2019. november 26-án az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében. (Fotó: Ujhelyi István Irodája)

Az akció kezdeményezője Ujhelyi István MSZP-alelnök EP-képviselő, aki elmondta,

„(s)ok mindent láttunk már a fideszes módszerekből, de ilyen messzire még nem merészkedtek. Hiába hivatkoznak arra, hogy az Unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmester-tempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja.”

Ujhelyi szerint az EP-képviselőknek kötelessége kiállni a jogaikban korlátozott magyar országgyűlési képviselők mellett, hiszen az ellenzéki politikusok munkájának ellehetetlenítése egy

„tűrhetetlen, gyáva és erkölcstelen lépés, amely ellen Európában is szót kell emelni”.

Nemrég látott napvilágot, hogy a Fidesz tovább szigorítaná az országgyűlési törvényt, ezzel elejét véve az általa „rendbontásnak” ítélt ellenzéki akcióknak. Az utóbbi időszakban az ellenzéki képviselők többször is így tiltakoztak a kétharmados fideszes többséggel szemben, tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elfogadásakor például lezárták az ülésterem elnöki pulpitusát, pár hete pedig Hadházy Ákos  zavarta meg táblákkal Orbán Viktor beszédét.

EP-képviselők szolidaritásukat fejezik ki a „szájzár” törvény miatt a magyar ellenzéki országgyűlési képviselőkkel 2019. november 26-án az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében. (Fotó: Ujhelyi István irodája)

Amennyiben a törvényt elfogadja a parlament, a jövőben Hadházy táblamutogatása akár félévnyi fizetésmegvonással is járhat a képviselő számára. Fontos változás továbbá az is, hogy innentől kezdve Kövér László házelnök az ilyen akciók miatti büntetésként megvonhatja a képviselők többhavi fizetését (miközben a törvény más pénzkereső munkát tilt számukra), vagy egyenesen ki is tilthatja őket a Parlament épületéből, ezzel gátolva őket szavazati joguk alkotmányos gyakorlásában.

A fideszes és KDNP-s képviselők (többek között Kocsis Máté, Dr. Vejkey Imre, Harrach Péter, Hende Csaba és Nacsa Lőrinc) által beadott törvénymódosítás ellen 15 órányi folyamatos vitával tiltakoztak az ellenzéki képviselők múlt szerda estétől csütörtök reggelig, emiatt a csütörtök reggel 9-re időzített ülésnap sem tudott a tervezett napirend szerint elkezdődni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője akkor a Mércének elmondta: kifejezetten az obstrukció volt az ellenzéki képviselők célja a vita elhúzásával. Azért ezt a formát választották, mert míg a rabszolgatörvénynél az emberek mindennapi életét befolyásoló döntés született, ezért ott látványos akcióra volt szükség. Most a képviselői jogkörök csorbításáról van szó, ez pedig ezt a formát kívánta meg, emellett bőven volt annyi mondanivalójuk, hogy tartson ennyi ideig a vita.

Az ellenzék sajtótájékoztatót is tartott a vitát megelőzően a szájzár-törvényről, ott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke elmondta: a módosítás nem szól másról, mint a Fidesz bosszújáról, ugyanis így akarnak revansot venni, amiért pontosan egy éve – kilépve komfortzónájukból – az ellenzék olyan akciót indított, amellyel meg akarták akadályozni a rabszolgatörvény megszavazását.

A tervezet tartalmáról itt írtunk bővebben.

(Mérce / Ujhelyi István sajtóközleménye)

Címlapkép: Ujhelyi István irodája