Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lilába borult Párizs: több ezren tüntettek a nőket erő kapcsolati erőszak ellen a francia fővárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Párizsban, valamint több, nagyobb francia városban tartottak tegnap felvonulást a nőket érő erőszak ellen, számol be róla a BBC. Az országban kiemelkedően magas az évenként kapcsolati erőszakot elszenvedő nők száma – egész Nyugat-Európában a legmagasabb -, a statisztikák szerint csak idén 115 nőt gyilkolt meg volt vagy jelenlegi partnere.

A legnagyobb, párizsi menet a főváros centrumából indult, a demonstrálók lila (amely a párkapcsolati erőszak elleni harc színe) táblákat vittek magukkal, a marseille-i felvonulás résztvevői pedig az áldozatok neveit írták fel emlékezésképp a transzparenseikre.

A felvonulás egy hosszú egyeztetési folyamatot zár le a kormánnyal, hétfőn derül ki, pontosan milyen törvényeket terveznek bevezetni. Azt, hogy sürgősségi intézkedésekre van szükség, még szeptemberben jelentették be: akkor ezer újabb menedékhely és átmeneti szállás kialakítását ígérték meg, valamint négyszáz rendőrkapitányság átvizsgálását, hogy kiderüljön, megfelelően kezelik-e a nők bejelentéseit. Edouard Philippe miniszterelnök azt mondta, hogy mintegy öt millió eurót különítenek el az ügyre, megpróbálják leegyszerűsíteni a hivatalos eljárási folyamatokat, valamint arról is szó esett, hogy a családon vagy párkapcsolaton belüli erőszak miatt elítéltek elektronikus karkötőt kell hordjanak, aminek segítségével követni tudják őket.

Franciaországban nagy probléma, hogy a hatóságok nem veszik elég komolyan az áldozatok bejelentéseit – pedig a statisztikák szerint az országban minden harmadik nap megöl egy nőt volt vagy jelenlegi partnere.

Magyarországon tegnap a NANE (Nők a Nőkért Együtt) tartotta meg a Néma Tanúk felvonulását, amely ugyanúgy az „intézményi árulásra” és a nőket érő erőszakra hívja fel a figyelmet, a menet végén gyertyagyújtással emlékezvén az áldozatokra. Az eseményről készült beszámolónk itt olvasható.

Címlapkép: Kép: Twitter