Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Schmuck Erzsébet lett az LMP női társelnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagy többséggel megválasztották Schmuck Erzsébetet a Lehet Más a Politika  női társelnöki pozíciójára – írja a Jövő TV.

A hírt a párt Facebook-oldalán is közölték.

Az LMP-nél  azért tartottak tisztújító kongresszust szombaton, mert a májusi európai parlamenti választásokon elért gyenge eredmény miatt a teljes elnökség lemondott.

A párt eddig hagyományosan egy női és egy férfi társelnökkel működött. A nyáron már megválasztották az elnökségi tagokat és a férfi társelnököt is Kendernay János személyében, de akkor a női társelnököt nem sikerült pótolni. Ennek az volt az oka, hogy – csak úgy, mint ezúttal is – Schmuck Erzsébet lett volna az egyetlen női jelölt, ám ő a 2018-asellenzéki koordinációban vállalt szerepe miatt a párt kilenc másik politikusával egyetemben az etikai bizottság büntetésében részesült, ezért végül nem indulhatott a tisztségért.

Az etikai bizottság döntése után többen is bírósághoz is fordultak, amely nemrégiben kimondta: a párt korábbi etikai bizottsága által hozott határozatok alapszabály-ellenesek voltak, az újonnan felálló etikai bizottság pedig eltörölte a korábban tisztségektől eltiltott politikusait sújtó szankciókat, így már Schmuck is indulhatott a társelnöki tisztségért.

Schmuck Erzsébet 2009-ben a Lehet Más a Politika (LMP) egyik alapító tagja lett, 2012-ben rövid ideig a párt országos választmányának titkáraként tevékenykedett. 2012 és 2015 között az LMP alapítványa, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke volt. A 2014-es országgyűlési választáson a párt országos listájának 5. helyezettjeként szerzett mandátumot. 2015-ben a frakció helyettes vezetőjévé választották. 2016 szeptemberében megválasztották az LMP frakcióvezetőjének. Jelenleg országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A kongresszuson hozott egyéb döntésekről délután tartanak sajtótájékoztatót.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila