Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kendernay János lett az LMP új vezetője

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több, független forrás is megerősítette ma a Mércének, hogy rendkívüli tisztújító kongresszusán Kendernay Jánost választotta meg a párt egyik társelnökének. A tisztségért ő és Ferenczi István, a párt budapesti önkormányzati képviselője indult el.

A párt eddig hagyományosan egy női és egy férfi társelnökkel működött, most azonban az egyedüli jelölt, Schmuck Erzsébet 2018-as, ellenzéki koordinációban vállalt szerepe miatt az Etikai Bizottság büntetésében részesült, ezért végül nem indulhatott a tisztségért.

A rendkívüli tisztújítást azért kellett kiírni, mert május 26-án mindkét társelnök, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta ésa párt teljes elnöksége is lemondott az LMP rendkívül gyenge, 2,1% EP-választási eredménye után.

Kendernay János neve nem túl régen forog a párt környékén, tavaly óta annak elnökségi tagja, és sokáig élt Brüsszelben is. Nemzetközi kapcsolatokkal és diplomácia mint szakpolitikai területekkel foglalkozott. Sőt, 2003 után még a Külügyminisztérium főosztályvezetői posztját is betöltötte egy ideig.

2018 novemberében azzal került be a hírekbe, hogy arról győzködte a német Zöldpártot, vegyék fel őt is EP-listájukra, és az első, akkor felröppent hírek szerint a 18. helyet is megszerezte volna a listán, ám ebből végül nem lett semmi. Keresztes akkor társelnökként az Azonnalinak úgy nyilatkozott, nem érti, miért folyamodott ehhez a módszerhez Kendernay, de nem lát az ügyben problémát.

Azonban feltűnő a jelenlegi tisztújítás után helyzet az LMP-ben azért is, mert mind Kendernay, mind az ellene induló Ferenczi István is parlamenti frakción kívülről pályázott a társelnökségre, így most az a helyzet alakult ki, hogy a párt egyetlen társelnöke nem országgyűlési képviselő.