Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

12 ezer rendőr tüntetett Lisszabonban jobb bérekért és munkafeltételekért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Körülbelül 12 000 rendőr tüntetett november 21-én Lisszabonban, Portugáliában. A rendőrök végigvonultak a belvárosban és a Parlamentnél fejezték be a demonstrációt.

Fő követeléseik a következők voltak: a kezdő fizetések megemelése, bónusz fizetés, veszélyességi pótlék, korkedvezményes nyugdíjba vonulás, és az, hogy a kormány több pénzt költsön a rendőrök felszerelésére.

Jelenleg egy rendőr kezdő fizetése bruttó 789 euró (260 000 Ft), ami alig magasabb a minimálbérnél, ami országosan 600 euró (198 000 Ft), a közszférában dolgozóknak pedig 635 Euró (209 550) euró. Ehhez képest a fővárosban 600 euró alatt nem igazán lehet találni albérletet.

Emellett a rendőröknek kell megvenniük saját felszerelésük jelentős részét, mert az állam azt nem biztosítja.

Nagyon hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Egyáltalán nem  éri meg rendőrként dolgozni, miközben olyan munkakörökben tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, amelyek Portugáliában hasonló, Magyarország esetében sokkal magasabb fizetést biztosítanak, és nem kell  minden nap kockáztatni az életüket, folyamatosan túlórázni és több műszakban dolgozni.

Ha a kormány nem veszi ezt komolyan, és nem biztosít normális béreket ezekben a szakmákban, az hatalmas problémákat eredményezhet  az állam számára is. A létszámhiány még inkább megnövekszik majd, és közben a munka minősége is nagymértékben csökkenni fog.

Általában ilyenkor, ahogy az Magyarországon is történt a határvadászok kapcsán, a kormány kvázi gyorstalpaló tanfolyamokkal próbálja feltölteni a helyeket. Azonban az ezeket elvégzők nem fognak tudni olyan minőségi munkát ellátni, mint azok a rendőrök, akik hosszú éveken át szakmájukra felkészítő rendes oktatásban vettek részt.

A mostani tüntetést a rendőrség (PSP) és a nemzeti gárda (GNR) szakszervezetei szervezték. A GNR főleg a vidéki kisvárosokban tevékenykedik, ezenkívül az utak és a partok ellenőrzése is hozzátartozik, addig a PSP a nagyvárosokban látja el a közrendvédelmet.

Probléma azonban, hogy a szakszervezetek egyre kevésbé tudják kézben tartani a tüntetéseket és egyre több követővel bír a rendőrség körében a Zero Mozgalom, amely egyértelműen a szélsőjobbhoz köthető. A Zero Mozgalom azt is elérte, hogy a tüntetésen felszólaljon Andre Ventura, aki a Chega (Elég) szélsőjobboldali párt egyetlen parlamenti képviselője, annak ellenére, hogy a szakszervezetek politikai pártoktól független tüntetést hirdettek meg, és ki is fejezték egyet nem értésüket ezzel kapcsolatban a sajtónak a tüntetés után. A Zero Mozgalom a szakszervezetek megkérdezése nélkül vitte a színpadra a képviselőt. Eközben gyakorlatilag nem tudni ki, vagy kik a mozgalom vezetői.

A szélsőjobb térnyerése a fegyveres szerveknél Portugáliában egyrészt abból fakad, hogy egyrészt az állam nem biztosítja a rendőröknek a normális megélhetéshez való feltételeket, nincs átfogó, mindenre kiterjedő minőségi szakmai oktatás. Másrészt a baloldali pártoknak sincs erős mondása, kidolgozott alternatívája a rendőrök számára, nem kezelik ezt prioritásként, és sajnos amíg nincs másik párt, amely a szélsőjobbhoz hasonló intenzitással támogatná a rendőrök harcát, addig ez nem is fog változni.

Kiemelt kép: Kalocsai Kinga/Mérce