Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új vezetőség a Mérce élén

Ez a cikk több mint 4 éves.

December elsejétől Jámbor András főszerkesztő helyét a szerkesztőség egyöntetű szavazata alapján Diószegi-Horváth Nóra eddigi főszerkesztő-helyettes veszi át, az új főszerkesztő-helyettes Pap Szilárd István lesz.

A Mérce a Kettős Mérce blogból kizárólag a ti támogatásaitokból jött létre 2017-ben. Jámbor András vezetésével azóta élőben közvetítettünk minden meghatározó politikai és társadalmi eseményről, elindultak a rendszeres videóműsoraink, és rendszeresen havi félmillió olvasót érünk el. A havi oldalletöltések száma egy- és kétmillió között alakul, egy éve pedig saját bloghálózatot is indítottunk, így a merce.hu-n érhetőek el a Tett és a Balra át! blogok, illetve a Partizán videói.

„Végigtudósítottunk négy választási kampányt, és az első sorokból közvetítettünk három többhetes tüntetéssorozatot. Ott voltunk a menekültválság éles helyzeteiben, és létrehoztuk a Szabad Október fesztivált, amit idén már negyedszer rendeztünk meg. Hatalmas öröm, hogy ez idő alatt több száz önkéntessel és önkéntes szerzővel dolgozhattam együtt” – mondta el a leköszönő főszerkesztő.

„Köszönöm a közös munkát nekik és azoknak az újságíróknak, akik az ország legalacsonyabb átlagbérű szerkesztőségében végigküzdötték velem ezeket az éveket, és köszönöm elsősorban olvasóinknak, akik adományaikkal lehetővé tették, hogy a politikai és gazdasági hatalmasoktól függetlenül végezhessük a munkánkat” – tette hozzá.

Jámbor András társadalmi munkában a Mércét üzemeltető Kettős Mérce Blog Egyesület vezetőjeként tevékenykedik tovább az egyesület következő közgyűléséig, illetve az új egyesületi vezetés bírósági jóváhagyásáig. Segíteni fogja a heteken belül megválasztandó operatív igazgató munkáját és a Mérce adománygyűjtési kampányait is.

Jámbor András elmondta: „Nem lehetünk elég hálásak olvasóinknak, akiknek 1-2 ezer forintos adományaiból hoztuk létre és üzemeltetjük ezt a lapot. Az ilyen adománygyűjtő munkának lendületet lehet adni egyszer, kétszer, háromszor, de egy idő után fizikailag és mentálisan is elfárad az ember, ami a Mércének sem használ. Az elmúlt hónapokban csak az volt számomra kérdés, hogy mikor adjam át a pozíciót, politikai lap vezetőjeként pedig úgy gondoltam erre a legalkalmasabb a választási ciklus lezárása. Nincs megnyugtatóbb egy ilyen pillanatban, mint hogy olyan embereknek adhatom át a stafétát, akikről tudom, hogy a megkezdett munkát remélhetőleg még nálam is jobban fogják folytatni. Nórával és Szilárddal lassan négy éve dolgozunk együtt, közösen építettük fel a lap struktúráját, működését és szellemiségét.”

Az új főszerkesztő Diószegi-Horváth Nóra elmondta: „Hatalmas öröm, hogy azzal a csapattal folytathatom a munkát, akikkel az eddigi közös sikereket is elértük. András személye pótolhatatlan, de közösen mindent megteszünk azért, hogy a váltásból csak előnye származzon a Mércének. Egy egyesületi formában, demokratikusan működő szervezet vagyunk, így az új vezetőség is a teljes csapattal közösen határozza meg a Mérce jövőjét.”

Pap Szilárd István új főszerkesztő-helyettes úgy fogalmazott: „Eddig is szimbiózisban éltünk azokkal a civilekkel és szakszervezetekkel, akik a számunkra fontos értékeket képviselik. Nyilvánosságot teremtettünk az ügyeiknek, ők pedig hozzáértésükkel segítették, hogy minőségi híreket és elemzéseket adhassunk. Célunk, hogy ezt az együttműködést megerősítsük és fejlesszük azért, hogy a magyar közélet az igazán fontos kérdésekről szólhasson.”

Jámbor András leköszönő főszerkesztő hozzátette: „Az olvasói adományokkal járó függetlenségnek az az ára, hogy ritkán tudunk pénzügyileg akár csak pár hónapra előre tervezni. Sajnos most sem vagyunk ilyen helyzetben. Meg kell kongatnunk a vészharangot, mert egyelőre nem látjuk, hogyan tudjuk 2020-ban is legalább a már megszokott színvonalon működtetni a Mércét. Ezért hétfőtől kampányt indítunk »Bajban van a Mérce« címmel.”

Jámbor András november 30-án köszön el az olvasóktól, az új vezetés beköszönő cikkét pedig december 1-jén olvashatjátok.