Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyászoló tömeget oszlatott a bolíviai rendőrség

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Gyilkosok, gyilkosok!”

– skandálta a Bolívia második legnagyobb városa, El Alto utcáin hömpölygő tömeg a rendőrök megjelenésére reagálva. A tegnapi demonstráció némileg különbözött az elmúlt egy hónap tüntetéssorozatától: az emberek vállaikra véve cipelték a hatóságokkal való összecsapásokban elhunyt tüntetők koporsóit és igazságot követeltek halottaiknak. A hadsereg könnygázt vetett be ellenük, a gyászoló tüntetők így menekülésre kényszerítve a koporsókat átmenetileg a földön hagyták.

Bolíviában gyakorlatilag polgárháborús állapotok uralkodnak immáron lassan egy hónapja, amikor is Evo Morales gyanús körülmények között lett negyedszer is Bolívia elnöke. A bolíviai Központi Választási Bizottság minden különösebb magyarázat nélkül 84%-os feldolgozottság környékén leállt a szavazatok számlálásával, majd a testület egy nappal később bejelentette, hogy Morales megszerezte az újraválasztásához szükséges tíz százalékos szavazattöbbséget, így nem rendeznek második fordulót az egyébként kétfordulósra tervezett választásokon. Morales egyébként a választáson való elindulását is egy bírósági határozattal kényszerítette ki, amellyel eltörölte azt, hogy minden elnök csak két cikluson keresztül állhat az ország élén.

A választási hatóság által megállapított eredmények közzététele, Morales győzelme után több hetes erőszakos tüntetéssorozatra került sor, amely során többen életüket vesztették, illetve százak megsebesültek. November 10-én aztán lemondott és Mexikóba menekült Evo Morales, majd Jeanine Áñez, a szenátus ellenzéki alelnöke azután nyilvánította ki magát Bolívia  ideiglenes államfőjévé. Morales támogatói az utcákra vonultak a „száműzetésbe” vonult elnökért – hol békés tüntetéseket tartva, hol barikádokat emelve -, megmozdulásaikat erőszakos hatósági fellépés kíséri. Harminc körüli halálos áldozata van az elmúlt egy hónap tüntetéseinek, 44 embert tartóztattak le eddig, valamint több mint ötszázan megsérültek az összecsapásokban, mivel a rendőrség éles lőszerrel lövi a tüntetőket. A tüntetők jelenleg Añez lemondását követelik, és őt okolják a legutóbb meghalt tüntetők haláláért is.

Morales a Twitterén azt írta, diktatúra vette kezdetét magát önkényesen ügyvivő elnöknek kijelölő Jeanine Áñez hatalomátvételével. Szerinte az új hatalom a hadsereget és a rendőrséget eszközként használva fegyverekkel nyomja a bolíviai népet, akik a béke és a jogállamiság helyreállítását követelik. Felszólította a Közép-amerikai Emberi Jogi Bizottságot és az ENSZ-t, hogy lépjen fel az „őslakos testvérek” mészárlása ellen. Áñez Morales tweetjeire reagálva nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ő célja a béke helyreállítása és új, „tisztességes” választások kiírása.

Bolívia ideiglenes kormánya szerdán terjesztett elő egy törvényjavaslatot az október 20-ai szavazás megsemmisítéséről. Új választási testületet akarnak kinevezni, majd teljesen új választásokat is ki szeretnének írni, azonban erre még nincs ismert időpont. A bolíviai kongresszus a napokban tárgyalja a törvényjavaslatot.

Morales egykori pártja, a Movimiento al Socialismo (MAS, magyarul Mozgalom a Szocializmusért) már bejelentette, hogy sem Morales, sem egykori alelnöke, Álvaro García Linera nem indul a párt színeiben a következő bolíviai választásokon, azonban elindítják jelöltjeiket a nemzet megbékélésének reményében.

(Al Jazeera, La Razon, Guardian)

Címlapkép: Twitter