Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetések kezdődtek Bolíviában, miután Evo Morales már az első forduló után bejelentette győzelmét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Noha a hétfőn még szinte biztosnak látszott, hogy második  fordulóra lesz szükség a bolíviai elnökválasztáson, a hivatalos eredmények szerint a regnáló baloldali Evo Morales elegendő előnyt tudott összeszedni az első körös győzelemhez is, mindeközben ellenfelei vitatják a választás tisztaságát – írja a Reuters.

Mint arról hétfőn mi is írtunk, 84 százalékos feldolgozottságnál szinte bizonyosnak tűnt, hogy második fordulóra lehet szükség Bolívia első emberének megválasztásánál, ám kisebb meglepetésre a jelenleg is hivatalban lévő Evo Morales az első forduló után máris bejelentette győzelmét.

Bolívia alkotmánya szerint az első fordulóbeli végső sikerhez legalább a szavazatok 40 százalékának megszerzésére és tíz százalékpontos előnyre van szükség a második legtöbb voksot kapott jelölthöz képest. Morales a szavazatszámlálás hétfő reggeli állásakor ehhez képest a szavazatok 45,28 százalékát kapta a vasárnapi bolíviai választáson, míg a második helyen a voksok 38,16 százalékával jobboldali ellenzéki kihívója, Carlos Mesa állt.

Ezt követően azonban az Euronews szerint a bolíviai közmédia arról számolt be, hogy a Központi Választási Bizottság minden különösebb magyarázat nélkül leállt a szavazatok számlálásával, majd a testület egy nappal később bejelentette: Morales megszerezte az újraválasztásához szükséges szavazattöbbséget, így nem rendeznek második fordulót.

Újabb adatokat a szavazati arányokról már csak szerda éjfél körül mutattak be, amelyek szerint 46,77%-ra duzzadt a Moralesre leadott voksok aránya, amivel éppen 10 százalékpontnyira lógott meg Mesa előtt.

A váratlan fordulat jelentős feszültséget eredményezett a lakosság körében: országszerte tüntetők vonultak az utcákra, hogy Morales első körös győzelme ellen demonstráljanak.

Nemcsak az ellenzék, hanem külföldi választási megfigyelők, sőt az Amerikai Államok Szervezete és az EU is arra szólították fel Evo Moralest, hogy tartsák meg a második fordulót, mivel gyanúsnak és „nehezen magyarázhatónak” tartják a részeredmények hirtelen elhallgatását és a regnáló elnök előnyének jelentős növekedését. Morales ezzel szemben azt üzente nekik, hogy tartsák tiszteletben a hivatalos végeredményt, és puccskísérlettel vádolta meg ellenzékét.

Eközben a Morales-pártiak azzal érvelnek, hogy a megnövekedett előny az ország megosztottságát mutatja, és az utolsóként megszámolt vidéki szavazatok, amelyektől maga Morales is sokat várt, valójában a „nép győzelmét” hozták meg.

Egybehangzó elemzői vélemények szerint a decemberben esedékes második fordulóban Mesa fordíthatott volna, begyűjtve az első forduló hat jelöltjére leadott szavazatokat.

Movimiento al Socialismo(MAS) nevű párt (Mozgalom a Szocializmusért) élén álló Evo Morales pedig negyedik elnöki mandátumáért futott neki a mostani elnökválasztásnak. Moralest 2005-ben választották meg először elnöknek, majd 2009-ben másodszor. Első elnöksége alatt új alkotmányt vezetett be, ami kikötötte, hogy legfeljebb két egymást követő ciklusban lehet valaki elnök. Ennek ellenére az Alkotmánybíróság 2013-ban úgy döntött, mivel az alkotmány még nem lépett életbe Morales első megválasztásakor, ezért 2014-ben ismét indulhat az elnökségért. Moralest harmadszorra is megválasztották, majd az Alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a maximális elnöki ciklusokra vonatkozó kitételt az alkotmányból.

A vasárnapi választást megelőzően Morales és Carlos Mesa között meglehetősen szorossá vált a verseny ami nem kis részben annak is volt köszönhető, hogy néhány hete több százezren tüntettek Morales klímapolitikája a történelmi méretű erdőtüzek következtében, amelyek miatt négymillió hektárnyi föld pusztult el az országban.

Környezetvédő aktivisták és az elnök kritikusai szerint ugyanis részben – a klímakatasztrófa hatásai mellett – az okozta a korábbiakhoz képest sokkal súlyosabb tüzeket, hogy Morales elfogadott egy olyan törvényt, amely lehetővé tette, hogy a gazdák és mezőgazdasági termelők négyszer akkora területet tisztíthassanak meg – tűz használatával – a termeléshez, mint amekkora korábban engedélyezve volt (5 hektárról 20-ra ugrott az engedélyezett terület).

(Reuters, Euronews)